RWE’nin Yüzen Güneş Enerjisi Projesi ve Hibridizasyon Fikri

RWE’den Yüzen Güneş Enerjisi Projesi

Alman enerji devi RWE, “yüzen güneş parklarının” geliştirilmesine yönelik daha kapsamlı bir işbirliğinin parçası olarak, Kuzey Denizi’nde yüzen güneş teknolojisini test etmek amacıyla bir pilot projeye yatırım yapma kararı aldı. Bu yenilikçi proje, Belçika’nın Oostende açıklarında gerçekleştirilecek ve Merganser adıyla anılacak. Proje, Hollandalı-Norveçli SolarDuck firmasının ilk açık deniz pilot projesi olma özelliğini taşıyor.

RWE, Merganser projesinin kendisine ve SolarDuck’a “dünyanın en zorlu açık deniz ortamlarından birinde önemli bir ilk elden deneyim” sağlayacağını belirtti. Bu projeden elde edilen deneyimlerin, 2023 yılından itibaren güneş enerjisi teknolojisinin daha hızlı bir şekilde ticarileştirilmesine olanak tanıyacağı ifade edildi.

Güneş ve Rüzgar Enerjisini Birleştirmek

RWE, SolarDuck’ın sistemini, güneş panellerinin su seviyesinin birkaç metre üzerinde “yüzmesini” sağlayan yenilikçi bir tasarıma dayandırarak tanımladı. RWE, yaptığı açıklamada, “açık denizde yüzen güneş enerjisinin, açık deniz rüzgar çiftliğine entegrasyonunun” enerji üretimi açısından okyanus alanının daha verimli kullanılmasına katkı sağladığını vurguladı.

Rüzgar ve güneş enerjisini bir araya getirme fikri yalnızca RWE’ye özgü değil. Kuzey Denizi’nde yer alacak olan Hollandse Kust (Kuzey) rüzgar çiftliği de, yüzen bir güneş enerjisi teknolojisi gösterimi gerçekleştirmeyi planlıyor. Ayrıca, bu ayın başlarında Portekizli enerji şirketi EDP, Alqueva’da bir yüzer güneş enerjisi parkının açılışını yaptı. EDP, bu projenin Alqueva’daki barajdan elde edilen güneş enerjisi ve hidroelektrik enerjisinin birleşimini sağlamayı amaçladığını belirtti.

Hibridizasyon Fikri

Yukarıda bahsi geçen projelerin tümü, farklı yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve sistemlerinin tek bir yerde bir araya getirilmesi fikrine dayanan “hibridizasyon” konsepti üzerine kurulmuştur. EDP CEO’su Miguel Stilwell d’Andrade, “Su, güneş, rüzgar ve depolamadan üretilen elektriği birleştirmenin mantıklı bir büyüme yolu olduğunu düşünüyorum” dedi. Ayrıca, EDP’nin, “Kaynakları optimize ettiği ve şirketin daha uygun maliyetli enerji üretmesini sağladığı için hibridizasyona yatırım yapmaya devam edeceğini” ifade etti.

Bu tür projeler, enerji üretiminde sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler arayan tüm sektörler için önemli birer örnek teşkil ediyor.

Bu konular da ilginizi çekebilir:

  • Volkswagen’in proje olarak kalan ve hiç satışa sunulmayan otomobili: Phaeton
  • D2 Meta’dan yeni bir yapay zeka projesi: “Hiçbir Dili Geride Bırakma”