Saç Dökülmesi ve Saç Kaybı: Nedenleri ve Farkları

Saç Dökülmesi ve Saç Kaybı: Bilmeniz Gerekenler

Saçımızın her zaman kafamızda olacağını düşünmek hoşumuza gitse de, gerçekler biraz daha karmaşık. Her bir saç teli, kendi büyüme, bekleme ve dökülme döngüsünü yaşar. Bu durum, saç fırçanızda neden sürekli saç telleri bulduğunuzu açıklamaktadır. Bir günde ne kadar saç dökülmesinin normal olduğu ise farklı bir tartışma konusudur. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne (AAD) göre, tipik bir birey günde 50 – 100 saç teli kadar dökebilir.

Ancak, bu rakamların ortalama bir sayı olduğunu unutmamak önemlidir. Saç yapınız kabarık, kıvırcık veya kolayca karışan bir dokuya sahipse, dökülen saç telleriniz başınızda kalan “arkadaşlarına” yapışarak görünmez hale gelebilir. Eğer kapsamlı bir yıkama veya tarama işlemi yapıyorsanız, bir anda çok fazla saç teliyle karşılaşmanız mümkün. Bu durum, tüm saçların yıkama gününde dökülmesinden değil, birkaç günlük dökülmeyi aynı anda gözlemliyor olmanızdan kaynaklanır.

Saç bakım programınıza ek olarak, bu ortalamadan daha fazla saç dökülmesinin normal kabul edilebileceği bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlardan biri hamilelik sürecidir. Hamilelik döneminde, çoğu kadın normalden daha az saç dökerken, doğumdan yaklaşık iki ay sonra saçların daha yoğun bir şekilde dökülmeye başladığını gözlemleyebilir. Hamileliğin üzerinden yaklaşık dört ay geçtiğinde, saç dökülmesi en yüksek seviyesine ulaşır. Ancak bu aşamada saçlarınız tamamen dökülmez; yalnızca hormonal dalgalanmalar nedeniyle saçların normal büyüme hızına dönüşü yaşanır.

Doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktığınızda da benzer bir durumla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, aşırı stres, normalden daha fazla saç dökümüne yol açabilir. AAD’ye göre, bu durum genellikle 10 kilogramdan fazla kilo kaybı, yüksek ateşli hastalıklar veya cerrahi müdahaleler sonrası iyileşme dönemlerinde ortaya çıkabilir. Şu ana kadar bahsedilen tüm durumlar, normal saç dökülmesi olarak değerlendirilir.

Saç kaybı ise çok farklı bir durumdur.

Saç kaybı nedir? Saç dökülmesi ile saç kaybı arasındaki temel fark, saç dökülmesinde kaybettiğiniz her saç telinin hızlı bir şekilde yerine yenisinin çıkmasıdır. Hamilelik ve stres gibi etkenler, saçların olgunlaşma ve büyüme hızını etkileyebilir; ancak dökülen saçların yerine yenileri çıkar. Saç kaybı durumunda ise kaybettiğiniz saç tellerinin yeri asla dolmaz.

Saç kaybı, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir. Ancak çoğu zaman, genetik bir durum olarak kabul edilmektedir. Saç kaybı genellikle erkeklerde daha sık görülse de, kadınlarda da bu duruma nadir de olsa rastlanabilir.