Samanyolu Galaksisi ve Antik Mısır Kültürü
Yüz milyarlarca yıldızın dans ettiği devasa Samanyolu Galaksisi, açık ve aysız gecelerde gökyüzümüzde uzanan pırıltılı bir leke gibi gözlerimizi büyüler. Antik çağlarda, gökyüzüne derin bir ilgi duyan eski insanlar için Samanyolu, ölülerin öbür dünyaya yolculuklarında onlara rehberlik eden bir tanrıçanın sembolü olma özelliği taşımaktaydı.
Journal of Astronomical History and Heritage dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, Samanyolu’nun antik Mısır kültüründeki önemli rolünü derinlemesine araştırıyor ve galaksimizi gökyüzü tanrıçası Nut ile ilişkilendiriyor. Eski Mısırlılar, astronomi alanında son derece ileri bir bilgiye sahiptiler; yıldızları, takımyıldızlarını ve diğer gezegenleri gözlemleme konusunda yetkinlikleri vardı. Güneş ve Ay’ın hareketlerini takip ederken, 365 günlük bir yıl ve 24 saatlik bir gün kavramlarını da geliştirdiler. Bu astronomik bilgiler, tarım faaliyetleriyle günlük yaşamlarına entegre edildi ve Giza piramitlerinin inşası gibi büyük projelerde de kullanıldı.
Antik Mısır dininde Tanrıça Nut gökyüzünü, yıldızları ve evrenin bütününü sembolize ediyordu. Genellikle, kardeşi Toprak Tanrısı Geb‘in üzerinde yükselirken, vücudunun her yerinde yıldızlarla bezenmiş bir kadın figürü olarak tasvir edilirdi. Yeni çalışma, gök tanrıçasının Samanyolu’nun göksel bir tezahürü olduğu fikrini ortaya koyuyor. Portsmouth Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu araştırmada, Samanyolu’nun 3.000 ila 4.000 yıl önce Mısır’ın farklı bölgelerinden nasıl göründüğü incelendi. Ayrıca, galaksinin gece boyunca yükselip batarken ve mevsimden mevsime geçerken nasıl bir değişim gösterdiği de modelleme ile ortaya kondu.
Tanrıça Nut’un, yani Samanyolu’nun, başının ve arkasının batı ve doğu ufuklarıyla eşitlenmesi sağlandı. Kolları, vücuduna açılı bir şekilde uzanırken, sağ kolu kuzeybatıda ve sol kolu güneydoğuda olacak şekilde tarif edildi. Eski Mısırlıların galaksiye bakış açısının simüle edilmiş modeli sayesinde, o dönemlerdeki görüntü yeniden oluşturulabilmiştir. Bu çalışma aracılığıyla, 4.000 yıl önce Mısır medeniyetinin “neye” tapındığı ve bunun büyük ihtimalle Samanyolu Galaksisi olduğu artık gün yüzüne çıkmıştır.