Singapur’un Beslenme Alışkanlıklarında Devrim: Böcek Tüketimi
Uluslararası alanda lezzetleriyle tanınan Singapur, farklı kültürlerin mutfaklarını benimseme ve kendi eşsiz yorumunu katma konusundaki başarısıyla bilinir. Ancak, bu mutfak zenginliğine şimdi önemli bir değişiklik eklenmesi gündemde. Bu değişiklik, birçok kişi için pek de hoş karşılanmayabilir.
Singapur Gıda Kurumu (SFA), bu hafta 20 böcek türünü satış ve tüketim için onayladığını duyurdu. Kurum, şehir devletindeki gıda tüccarlarına gönderdiği genelgede, “SFA, derhal yürürlüğe girmek üzere, mevzuat açısından düşük kaygı taşıdığı değerlendirilen türlere ait böceklerin ve böcek ürünlerinin ithalatına izin verecektir. Bu böcekler ve böcek ürünleri, insan tüketimi için ya da gıda üreten hayvanlar için hayvan yemi olarak kullanılabilir” ifadelerine yer verildi.
Onaylanan türler arasında beş cırcır böceği türü, dört çekirge türü, un kurtları ve dev gergedan böceği larvaları da dahil olmak üzere yedi tür böcek larvası, iki tür güve larvası, ipekböcekleri ve bal arısı larvaları yer alıyor. Bu yeni besinler, böcek ağırlıklı bir diyeti benimseyenler için muhtemelen sevindirici bir gelişme olarak değerlendirilecektir.
Bununla birlikte, böcek tüketimi aslında yeni bir kavram değil. Dünya genelinde 100’den fazla ülke, değişik biçimlerde böcek tüketmektedir. Hatta bazı uzmanlar, yaklaşan iklim kriziyle mücadele için bu uygulamanın yaygınlaştırılmasını öneriyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2022 raporunda belirtildiği üzere, “Böcekler göz ardı edilen bir protein kaynağı ve iklim değişikliğiyle mücadelenin bir yolu olarak karşımıza çıkıyor. Hayvansal protein tüketimimiz, sera gazı emisyonlarının ve iklim değişiminin önemli bir kaynağı. Böcek tüketimi, iklim değişikliğini birçok açıdan dengeleyebilir.”
Elbette, çoğumuz için böcek yemek alışılmadık bir deneyim olmaktan çok, beklenmedik bir sürpriz olarak kalmaktadır. Ancak, gastronomi dünyasına adım atmaya hazırlanan bu sıra dışı besinler, tüketici güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemelere tabi olacaktır. SFA, bu bağlamda, “böceklerin Yetkili Otorite tarafından düzenlenen tesislerde yetiştirildiğine dair belgeli kanıt” gerektiren ürünlerle birlikte “doğadan hasat edilemeyeceğini” özellikle vurgulamaktadır.