Stonehenge: Gizemli Anıtın Sırları
Dünyanın en gizemli anıtlarından biri olan Stonehenge, araştırmalara göre yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar uzanan bir tarihe sahip. Bu etkileyici yapı, her biri 4.1 metre yüksekliğinde ve 2.1 metre genişliğinde olan, yaklaşık 25 ton ağırlığında dikili taşlardan oluşmaktadır. Ancak, Stonehenge’in gizemi günümüzde bile tam olarak çözülebilmiş değil.
Son zamanlarda, bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar, Stonehenge’in çevresindeki alanın da en az anıt kadar ilginç olduğunu ortaya koydu. Birmingham Üniversitesi ve Belçika’daki Ghent Üniversitesi’nden arkeologlar, Stonehenge’in etrafında gerçekleştirdikleri detaylı çalışmalar sonucunda birçok farklı noktada “av çukurları” keşfetti. Bu çukurlar, 4 metre genişliğinde ve 2 metre derinliğinde olup, tam olarak 400 adet büyük çukur belirlediler.
Bu çukurların, Erken Mezolitik Çağ’dan (MÖ 8000) Orta Tunç Çağı’na (MÖ 1300) kadar uzanan geniş bir zaman diliminde kullanıldığı öne sürülüyor. Konuyla ilgili bilgi veren Stonehenge & Avebury Dünya Mirası Alanı Arkeologu Dr. Nick Snashall, “Ekip, yeni jeofizik araştırma tekniklerini, karot alma ve noktasal kazı yöntemleri ile birleştirerek, Stonehenge arazisinde bilinen en eski insan faaliyeti kanıtlarından bazılarını ortaya çıkardı,” dedi. Dr. Snashall, ayrıca Stonehenge bölgesinin tarihsel önemine dikkat çekerek, “Kuzeybatı Avrupa’da bilinen en büyük Erken Mezolitik çukurun keşfi, buranın, ilk taşların dikilmesinden binlerce yıl önce avcı-toplayıcı topluluklar için özel bir yer olduğunu gösteriyor,” şeklinde konuştu.
Bu son araştırmalar, Stonehenge’in bulunduğu alanın yalnızca bilinen bir tören alanı değil, aynı zamanda binlerce yıl boyunca çeşitli işlevlere hizmet eden bir yer olduğunu da gözler önüne seriyor. Stonehenge, tarih boyunca birçok farklı topluluk için önemli bir merkez olmuştur ve bu keşifler, bu anıtın çevresindeki tarihi zenginliğin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.