Dijital Kimliğinizin Değeri: Telegram’ın Yeni Açık Artırma Platformu
İnternet dünyasında dijital kimliklerin önemi giderek artarken, anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, kullanıcılarına bu kimliklerin gerçek değerini kripto para cinsinden öğrenme fırsatı sunmaya hazırlanıyor. Telegram, kullanıcıların dijital kimliklerini, yani kullanıcı adlarını, halka açık bir pazarda sergilemelerine olanak tanıyacak bir platform üzerinde çalışıyor. Bu bağlamda, şirket, TON (The Open Network) blok zincirinde kullanıcı adlarının açık artırma usulüyle satılacağı bir platform geliştirmek üzere son aşamaya geldiğini duyurdu.
Bu açık artırmalar, TON blok zincirinin yerel kripto para birimi Toncoin ile gerçekleştirilecek. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, geçtiğimiz aylarda, diğer blok zincirlerinde gerçekleştirilen açık artırmalarda elde edilen kazançları gözlemledikten sonra böyle bir platforma ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Durov, “TON bu sonuçları elde edebildiyse, açık artırma için ayrılmış @ kullanıcı adlarını, grup ve kanal bağlantılarını koyarsak Telegram’ın 700 milyon kullanıcısıyla ne kadar başarılı olabileceğini hayal edin” dedi. Ayrıca, bu kullanıcı adlarının sahipliğinin, NFT’lere benzer bir şekilde blok zincirinde güvence altına alınacağını belirtti.
Durov, Telegram’ın çıkartmalar, kanallar ve hatta emojiler gibi diğer unsurlarının da açık artırmaya sunulabileceğini vurguladı. Kullanıcıların, t.me adreslerine ek olarak, “@bank, @kulüp, @oyun, @hediye” gibi tüm dört harfli kullanıcı adlarının da açık artırmada yer alabileceğini ifade etti.
Telegram’ın Yenilikçi Yaklaşımı
Telegram, dijital kimliklerin satışı konusunda tek değil. Eğer bu durum ilginizi çekmediyse ve neden böyle bir ihtiyaç doğduğunu merak ediyorsanız, dijital kullanıcı adlarının satışının yeni bir olgu olmadığını belirtelim. The Block tarafından aktarıldığı üzere, Ethereum blok zincirindeki kullanıcı adları, Ethereum Name Service aracılığıyla uzun süredir işlem görmektedir. Ayrıca, çevrimiçi oyunlarda kullanıcıların kendi dijital kimliklerinin NFT’lerini satma yönünde birçok farklı proje de mevcuttur.
Telegram, daha önce Telegram Open Network ve Gram kripto para birimi üzerindeki çalışmalarını durdurmak zorunda kalmıştı. Bunun sebebi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından kayıtdışı menkul kıymet satışı gerekçesiyle başlatılan bir soruşturmaydı. Bir federal yargıcın SEC lehine verdiği karar sonrasında Telegram, Gram’dan ayrıldığını ve blok zinciri geliştirme çalışmalarından çekildiğini açıkladı. Geliştiriciler, bu süreçte blok zincirinin kontrolünü TON Vakfı‘na devretti.
Bugün itibarıyla BusinessofApps verilerine göre, Telegram’ın aylık 500 milyon aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Uçtan uca şifreleme ile sağladığı anonim mesajlaşma özelliği, uygulamanın İran gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılmasının başlıca nedenidir. Anonimlik, Telegram’ın kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen özelliklerinden biridir.
Öte yandan, bu anonimlik, bazı hükümetlerle olan ilişkilerde sıkıntılara da yol açmaktadır. Örneğin, geçtiğimiz hafta Almanya, yasadışı içerikleri bildirecek sistemler kurmadığı için Telegram’a 5 milyon dolar para cezası vermiştir. Telegram, özellikle radikal çevrimiçi gruplar ve siyasi muhalifler tarafından tercih edilmektedir. Gizlilik odaklı başka uygulamalar arasında Signal da bulunmaktadır. Durov ve Telegram, WhatsApp gibi diğer popüler mesajlaşma uygulamalarının veri gizliliği konusundaki kaygıları nedeniyle eleştirirken, Signal’in yeni başkanı Meredith Whittaker, Telegram’ı bulut yedeklemelerini kullanmakla suçlamaktadır.