Toulouse Üniversite Hastanesi’nde Devrim Niteliğinde Bir Nakil Başarısı
Toulouse Üniversite Hastanesi’nden (CHU de Toulouse) ve Claudius Regaud Enstitüsü’nden gelen umut verici bir başarı hikayesi, bir kadına kanser yüzünden kaybettiği burnunu geri kazandırmayı başardı. Bu süreçte, burnun, 3D yazıcı kullanılarak ön kolda büyütülmesi için tasarlanmış bir kalıp ile oluşturulmuş olması, durumu daha da ilginç hale getiriyor. Yani, burun, asıl yerinden önce hastanın kolunda gelişim gösterdi.
Hasta, burun boşluğunda ortaya çıkan yassı hücreli karsinom adı verilen bir kanser türü ile mücadele ediyordu. Bu kanser, radyoterapi ve kemoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldı; ancak ne yazık ki, tedavi sürecinin sonucunda burnunun ve damağının büyük bir kısmı zarar gördü. Rekonstrüksiyon yöntemleri ve yüz protezleri aracılığıyla burnunun yeniden oluşturulması için çeşitli çabalar gösterildi, fakat bunların hiçbiri hastaya uygun bir çözüm sunamadı.
Sonunda, en son teknolojiyi kullanarak yeni bir teknik denendi. Bilim insanları, tıpta organlar ve vücut dokularının tamamını veya bir kısmını değiştirmek amacıyla kullanılan biyo-materyalin 3D baskısını uygulayarak burnu “yeniden yaratmayı” başardılar. Bu teknik daha önce çeşitli alanlarda kullanılmıştı; ancak bir burun büyütme yöntemi olarak hiç uygulanmamıştı.
Burun büyütme sürecinde karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, kan damarlarının eksikliği idi. Ancak, 3D baskı teknolojisi sayesinde burnun hastanın ön koluna yerleştirilmesi ile bu sorun aşılabildi. Ön kolda yaklaşık iki ay geçirildikten sonra, burun mikrocerrahi ile kesilerek yüze bağlandı ve kendi kan dolaşımını geliştirecek damarlar tekrar birleştirildi.
CHU de Toulouse, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda, “Özellikle kırılgan bir yapı olan burnun oluşturulması ve 3D baskı süreci, tıbbi ekipler ile Belçikalı bir üretici olan Cerhum şirketi arasındaki işbirliği sayesinde mümkün oldu” ifadelerine yer verdi. Yazıda ayrıca şu ifadelere de yer verildi: “Bugün nakil başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ön koldan sağlanan beslenme ve medikal cihazın iki aylık kolonizasyon sürecinin ardından, cihaz burun bölgesine nakledildi ve başarılı bir şekilde revaskülarize edildi.“
Bu yılın başlarında, dış kulağın az gelişmesine veya yok olmasına neden olan nadir bir doğuştan rahatsızlık olan mikrotili bir hasta için de benzer bir teknik kullanılarak 3D baskı ile yeni bir kulak oluşturulmuştur. Bu tekniğin, doğal bir görünüm elde etmenin yanı sıra implant reddini de önlediği belirtilmektedir.