Uzay Havasının Demiryolu Sinyalizasyonuna Etkisi

Yeni bir araştırma, Birleşik Krallık’taki demiryolu ağının uzay hava koşullarına karşı beklenmedik bir şekilde savunmasız olduğunu ortaya koydu. Güneş fırtınaları, gökyüzünde meydana gelen doğal olaylar arasında yer alıyor ve oldukça sık görülüyor. Örneğin, geçtiğimiz hafta Güneş’in yüzeyinde oluşan büyük bir delikten kaynaklanan orta şiddette bir fırtına, dünya üzerindeki bazı etkilere yol açtı. Eğer bu fırtınalar, kuzey ışıklarının muhteşem görüntüsü veya elektrik şebekeleri ile radyo iletişiminde yaşanan küçük aksaklıklar gibi durumlarla sizi etkilemiyorsa, genellikle endişe kaynağı olmuyorlar.

İngiltere’deki Lancaster Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, jeomanyetik fırtınaların elektrik iletim ve dağıtım şebekeleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Birleşik Krallık’taki demiryolu sinyallerinin, elektrik devreleri üzerinden aktarıldığı 50.000’den fazla sinyalizasyon yolu devresi bulunduğundan, sinyalizasyon sistemleri bu çalışmada özel bir öneme sahipti.

Ekibin yayımladığı makalelerde, “jeomanyetik bozulmalar, raylarda trenleri tespit etmek için kullanılan elektrik devrelerine müdahale eden elektrik akımlarını tetiklediğinde demiryolu sinyalizasyonunda bozulma meydana gelebilir” ifadesine yer verildi. Fizik doktoralı araştırmacı Cameron Patterson, bu konuda yaptığı açıklamada, “Araştırmamız, uzay havasının bir sinyali her iki yönde de değiştirebileceğini, kırmızı sinyali yeşile veya yeşil sinyali kırmızıya çevirebileceğini gösteriyor” dedi. Ayrıca, “Bu durum güvenlik açısından oldukça kritik bir durumu ifade ediyor” diye ekledi.

Ekip, özellikle tehlikeli olan “yanlış taraf” arızalarının, kırmızı sinyali yeşile çevirebildiği için daha düşük jeoelektrik alan eşiklerinde meydana geldiğini tespit etti. Buna karşın, “sağ taraf” arızaları için, yeşil sinyalin kırmızıya döndüğü durumlar daha karmaşık bir yapıya sahip olduğundan, orta dereceli jeomanyetik fırtınalar sırasında hangi hatanın daha sık gerçekleştiğini belirlemek zor oldu. Patterson, “Sistem bileşenlerinin gerçekçi özelliklerini kullanarak sinyal yolu devrelerinin bir bilgisayar modelini oluşturarak, bu yol devrelerinde arızalara neden olabilecek uzay hava olaylarının Birleşik Krallık’ta her birkaç on yılda bir meydana gelme olasılığını bulduk” dedi.

Ayrıca, Carrington Olayı gibi 100 yılda bir gerçekleşen büyük fırtınaların, ekibin incelediği hatlarda yaygın sorunlara yol açabileceği de vurgulandı.