Uzayda Bebeklerin Doğumu: Yeni Araştırmalar ve Gelecek Olasılıkları

Uzayda Bebeklerin Doğumu: Yeni Araştırmalar

İnsanlık, uzaydaki diğer gezegenlerde ve uydularda yaşam ve çalışma olasılıklarını uzun süredir araştırmaktadır. Bu bağlamda, uzayda bebeklerin doğumu konusu oldukça dikkat çekici bir başlık haline gelmiştir. Bilim insanları, bu sorunun yanıtını bulmak için çeşitli deneyler gerçekleştirmektedir. Son olarak, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) üzerinde yapılan bir deneyde, fare embriyoları büyütülmüştür. Bu deney, insanların uzayda üreyebilme potansiyelini araştırmak için önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

iScience dergisinde yayınlanan sonuçlar, en azından gelişimin çok erken aşamalarında, mikro yerçekimi ortamının embriyoların gelişimi üzerinde çok az ya da hiç etkisi olmadığını göstermektedir. Deneyin bir parçası olarak, araştırmacılar fare embriyolarını dölledikten sonra, embriyoları dondurmadan önce iki hücreli aşamaya kadar geliştirmişlerdir. Bu embriyolar, Ağustos 2021’de bir SpaceX roketi ile uzay istasyonuna fırlatılmıştır.

Uzayda, UUİ’deki astronotlar donmuş fare embriyolarını çözdürmüş ve onları dört gün boyunca kültüre almışlardır. Astronotlar, embriyoları kimyasal olarak koruyarak, analiz edilmek üzere Dünya’ya geri göndermişlerdir. Araştırmayı düzenleyen bilim insanları, embriyoların döllenmiş bir yumurta tarafından yapılan ve normal sayıda hücreye sahip fetüs ve plasentaya dönüşen bir hücre kümesi olan blastosistlere dönüştüğünü tespit etmişlerdir. Ayrıca, analizler DNA ve genlerin durumunda önemli bir değişiklik olmadığını ortaya koymuştur.

Japonya’daki Yamanashi Üniversitesi’nde görevli araştırmacı ve bu çalışmanın baş yazarı Teruhiko Wakayama, New Scientist ile yaptığı bir röportajda, “Mars’a yapılacak bir yolculuk 6 aydan fazla süreceği için, gelecekte bu tür bir yolculukta hamilelik olasılığı vardır.” ifadelerini kullanarak, “Zamanı geldiğinde güvenli bir şekilde çocuk sahibi olabileceğimizden emin olmak için araştırmalar yürütüyoruz.” diye eklemiştir.

Mars’ta İnsan Varlığı Oluşturma Hedefi

NASA, Artemis programının bir parçası olarak Ay’da sürdürülebilir bir insan varlığı oluşturmayı hedeflemektedir. Bu adım tamamlandıktan sonra, Mars’a ilk insan inişinin gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir. Bu görevlerin amacı, uzun vadeli görevler için Kızıl Gezegende insan yerleşimleri oluşturmaktır.

Daha önceki araştırmalar, uzay yolculuğunun kadınların üreme sistemlerini olumsuz etkileyebileceğini, ilkel folikülleri (büyüyüp olgun yumurtalara dönüşmek üzere hareketsiz kalan, yumurtalıklarda bulunan olgunlaşmamış erken aşamadaki yumurtalar) yok edebileceğini öne sürmüştür. Artemis 1 görevi sırasında, uzay radyasyonunun kadınlar üzerindeki etkilerini test etmek amacıyla Orion kapsülüne iki manken yerleştirilmiştir.

Yeni yapılan araştırma, embriyoların uzayda hayatta kalması için iyi bir erken gösterge sunarken, hala daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Dört günlük fetal büyüme, embriyonun bir farenin toplam gebelik döneminin sadece ilk %20’lik kısmını temsil etmektedir ve hamileliğin sonraki aşamaları hakkında hâlâ pek çok bilinmeyen bulunmaktadır.