Voyager 1 Uzay Aracı Yeniden Görevine Başladı

46 yaşındaki Voyager uzay aracı, yedi aylık uzun bir aradan sonra bir kez daha yıldızlararası uzayda kozmik harikaları araştırmaya geri döndü. NASA, Kasım 2023’te başlayan teknik bir sorunun ardından aracın tekrar bilim verilerini göndermesiyle, ikonik görevin normal seyrine döndüğünü duyurdu.

1977 yılında uzaya fırlatılan Voyager 1, günümüz teknolojisine göre oldukça eski bir yapıya sahiptir. Ancak bilim dünyasında sahip olduğu değerli geçmişiyle, uzay aracı heliosferin yıldızlararası uzayla etkileşimini daha iyi anlamak amacıyla gözlemlerini yeni görevlerden elde edilen verilerle birleştirerek Güneş alanının en uç noktalarını keşfetmektedir.

Uzay aracı, onlarca yıl boyunca yeni aylar, aktif volkanlar ve gezegen halkaları gibi evrenin çeşitli unsurlarını keşfederek önemli veriler sunmuştur. Fakat geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Dünya’ya kullanışsız ve anlamsız veriler göndermeye başlamıştı.

  • Görevin arkasındaki ekip, Mart ayında Voyager 1’in anlamsız verilerinin ardındaki nedenin uzay aracının uçuş veri sistemi (FDS) belleğinde bir çipin arızalanması olduğunu tespit etti.
  • FDS, Voyager’ın bilimsel araçlarının yanı sıra uzay aracının sağlığına ilişkin mühendislik verilerini de toplamakta ve bunları Dünya’ya iletilen tek bir pakette birleştirmektedir.
  • Ancak çipin arıza vermesiyle birlikte, uzay aracı yalnızca birler ve sıfırlardan oluşan tekrarlayan bir düzende veri göndermeye başladı.

NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki mühendisler, sorunu çözmek amacıyla etkilenen kodu, bozuk çipin kendisini düzeltmek yerine FDS belleğinde başka bir alana yerleştirdiler. 19 Mayıs itibarıyla, görev ekibi uzay aracına bir komut göndererek Voyager’ın kurtarma görevinin ikinci aşamasını başarıyla gerçekleştirdi.

NASA’nın açıklamasına göre, Voyager 1’in dört bilimsel aracından ikisi hemen normal çalışma modlarına dönerken, diğer iki cihaz için biraz daha çaba sarf etmek gerekti. Nihayetinde, uzay ajansı artık dört cihazın da kullanılabilir bilimsel veriler sağladığını duyurdu.

Voyager 1, ikiz sondası Voyager 2’nin kendi uzay yolculuğuna başlamasından yalnızca bir ay sonra fırlatılmıştır. 25 Ağustos 2012 tarihinde Voyager 1, yıldızlararası uzaya ulaşan ve Güneş’in etki alanının ötesine geçen ilk insan yapımı nesne olma unvanını kazanmıştır. Uzay aracı şu anda Dünya’dan 24,37 milyar kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Bu nedenle, onarım çalışmalarının ne denli etkileyici olduğunu tahmin edebilirsiniz.