Yapay Zeka Destekli Mayflower Gemisinin Transatlantik Yolculuğu
Atlantik Okyanusu’nu insansız bir şekilde aşmak üzere yola çıkan yapay zeka destekli mürettebatsız Mayflower gemisi, beklenmedik bir mekanik arıza sonucu macerasını tamamlayamadan geri dönmek zorunda kaldı. Bu yenilikçi gemi, deniz araştırmalarına odaklanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan ProMare tarafından, teknoloji devi IBM’in katkılarıyla inşa edildi. Geminin amacı, Washington DC’ye ulaşmaktı ve bu yolculuğa geçtiğimiz ay İngiltere’nin tarihi Plymouth kentinden başladı.
Ancak, yolculuğun başlamasının üzerinden iki haftadan kısa bir süre geçtikten sonra, bilgisayarla kontrol edilen gemi Portekiz açıklarında bir arıza yaşadı. Mayflower, navigasyon için gelişmiş bilgisayarlı görme algoritmalarını kullanan çok sayıda kamera ve sensör ile donatılmıştı. Fakat, mürettebatsız bir tasarım olması dolayısıyla, eğer bir donanım sorunu ile karşılaşırsa, bunu düzeltecek bir insan ekibi bulunmuyordu.
15 metre uzunluğundaki geminin durumu, çevrimiçi bir gösterge panosu aracılığıyla paylaşılıyor ve izleyiciler geminin konumunu takip edebiliyor, aynı zamanda seyir halindeki canlı yayınları izleyebiliyordu. Ancak, bir izleyici, geminin güneş enerjisiyle şarj edilen pillerinin seviyesinin düştüğünü ve geçtiğimiz hafta yoldan saptığını fark etti. Bu durumdan sonra canlı yayınlar kapatıldı.
Mayflower projesinin eş direktörü, ProMare başkanı ve eski yönetim kurulu üyesi Brett Phaneuf, geminin karaya çekileceğini doğruladı. Mühendisler, mekanik arızayı değerlendirmeye ve onarmaya çalışacaklarını belirtti: “Gemi biraz zorlandı ve ona bir göz atmak, yolculuğun geri kalanını tamamlayabileceğinden emin olmak için Horta, Azor’a bir liman çağrısı yapıyoruz.” Ancak, Mayflower henüz Horta limanına ulaşmadığı için arızanın kesin nedeni henüz tespit edilemedi. ProMare, bu mekanik sorunu çözmeyi ve gemiyi yeniden denize göndermeyi umuyor.
Arıza, geminin jeneratöründen kaynaklanıyor gibi görünürken, makine öğrenimi yazılım özelliklerinin etkilenmediği ifade edildi. Bu, Mayflower’ın jeneratöründeki ilk arıza değil. 2021 yılında gemi, ilk transatlantik yolculuğunu denediğinde, mühendisler jeneratörün metal bir bileşeninin kırıldığını keşfetmişti. Bu durum, dizel yakıtın sızmasına neden olmuş ve yedek güç kaynağı olmadan enerji için yalnızca güneş panellerine bağımlı kalmasına yol açmıştı. Denize açıldıktan sadece üç gün sonra gemi, tamir için geri çağrıldı.
İkinci deneme de sorunsuz gitmedi, ancak gemi bu son mekanik aksamadan önce en azından daha uzun bir süre denizde kalmayı başardı. Bu durum, teknolojinin ve mühendisliğin deniz yolculuklarında ne kadar kritik bir rol oynadığını bir kez daha gözler önüne serdi.