Yapay Zeka Gelişmelerine Dair Endişeler ve Açıklamalar

Yapay Zeka Gelişmelerine Dair Endişeler

Microsoft’un desteklediği OpenAI, yapay zeka programı GPT’nin (Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü) dördüncü versiyonunu tanıttı. Bu yeni sürüm, kullanıcılara insan benzeri sohbet deneyimlerinden şarkı besteleme ve uzun belgeleri özetleme gibi birçok alanda yenilikçi uygulamalar sunmayı vaat ediyor. Ancak, teknoloji dünyasında bazı önemli isimler, bu tür yapay zeka sistemlerinin gelişiminin potansiyel tehlikeleri üzerine endişelerini dile getirdi. Elon Musk ile birlikte bir grup yapay zeka uzmanı ve teknoloji CEO’su, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yeni sürümü GPT-4’ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine altı aylığına ara verilmesi çağrısında bulundu.

Merkezi Massachusetts’te bulunan The Future of Life Institute, yapay zekanın sorumlu ve etik gelişimi için kampanyalar yürüten bir kuruluş olarak öne çıkıyor. Bu enstitü tarafından yayımlanan ve Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu 1000’den fazla kişinin imza attığı mektupta, bu tür yapay zeka tasarımları için güvenlik protokolleri geliştirilip uygulanana ve bağımsız uzmanlarca denetlenene kadar ileri yapay zeka araştırmalarının durdurulması talep ediliyor.

Mektupta, “Çağdaş yapay zeka sistemleri artık genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir hale geliyor ve kendimize şu soruyu sormalıyız: Makinelerin bilgi kanallarımızı propaganda ve yanlış bilgilerle doldurmasına izin vermeli miyiz? Tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Sonuç olarak sayıca ve zeka olarak üstün olabilecek, yerimizi alabilecek insan dışı zihinler geliştirmeli miyiz? Medeniyetimizin kontrolünü kaybetme riskine girmeli miyiz?” ifadeleri yer alıyor.

Enstitü, tüm yapay zeka laboratuvarlarını “GPT-4’ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin eğitimini en az 6 ay boyunca derhal duraklatmaya” çağırıyor. Bu ayın başlarında piyasaya sürülen GPT-4’ün, selefi GPT-3’e göre çok daha gelişmiş özellikler sunduğu düşünülüyor. Viral yapay zeka sohbet robotu ChatGPT, kullanıcı istemlerine insan benzeri yanıtlar üretme yeteneğiyle araştırmacıları hayrete düşürdü. Ocak ayına kadar ChatGPT, lansmanından sadece iki ay sonra aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak tarihteki en hızlı büyüyen tüketici uygulaması unvanını kazandı.

Bu teknoloji, internetten elde edilen büyük veri setleri üzerinde eğitilerek, William Shakespeare tarzı şiirlerden şarkı sözlerine ve mahkeme kararlarına kadar çok çeşitli metinler üretme yeteneğine sahip. Ancak, CNBC’nin haberine göre yapay zeka etik uzmanları, intihal ve yanlış bilgi yayma gibi potansiyel kötüye kullanımlar konusunda ciddi endişelerini dile getiriyorlar.

Future of Life Institute mektubunda, teknoloji liderleri ve akademisyenler, insan-rekabetçi zekaya sahip yapay zeka sistemlerinin toplum ve insanlık için derin riskler oluşturduğunu vurguluyor. Mektupta, “Yapay zeka araştırma ve geliştirme faaliyetleri, günümüzün güçlü, son teknoloji sistemlerini daha doğru, güvenli, yorumlanabilir, şeffaf, sağlam, uyumlu, güvenilir ve sadık hale getirmeye yeniden odaklanmalıdır.” deniliyor. Elon Musk, daha önce yapay zekanın medeniyet için en büyük risklerden biri olduğunu ifade etmişti. Tesla ve SpaceX CEO’su, OpenAI’yi 2015 yılında Sam Altman ve diğerleriyle birlikte kurmuş, ancak 2018’de OpenAI yönetim kurulundan ayrılmış ve artık şirkette bir hissesi bulunmamaktadır.