Yapay Zeka ve İçerik Üretimi
Yapay zeka… Artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Gördüğünüz her görüntü, izlediğiniz her video, okuduğunuz her kitap ve duyduğunuz her konuşma, aslında yapay zeka tarafından üretilmiş olabilir ve çoğu zaman bunu ayırt etmek neredeyse imkansız hale geliyor. Bu durum, sosyal medya platformlarının içeriklerin yapay zeka ürünü olup olmadığını belirtme gerekliliğini ortaya çıkardı. Örneğin, YouTuber’lar bir video yüklerken, eğer yapay zeka ile üretilmiş içerik kullanmışlarsa, yükleme ekranında “Bu videoda yapay zekayla üretilmiş içerikler var” kutusunu işaretlemek zorunda kalıyorlar.
Aynı sorun, Instagram için de geçerli. Artık birçok paylaşım, yapay zeka ile üretilmiş içeriklerden oluşuyor ve Instagram, bu tür içeriklerin belirtilmesini talep ediyor. Ancak bu paylaşımların üzerinde beliren Yapay zekayla yapılmıştır (Made with AI) uyarısı, birçok fotoğrafçının canını sıkmış durumda. Üstelik Instagram, bu işlemi otomatik olarak gerçekleştiriyor. Yani, kendi yapay zekası ile yapay zekalı içeriği tanıyabiliyor.
Bu durum, yeni bir sorunu da beraberinde getiriyor. Beyaz Saray’ın eski fotoğrafçısı Pete Souza, 40 yıl önce bir basketbol maçı sırasında çekilen bir fotoğrafın yüklenmesi sırasında çıkan “Yapay zekayla üretilmiştir” etiketine dikkat çekerek, Adobe’nin kırpma aracını kullanmanın ve görüntüleri düzleştirmenin bu durumu tetiklemiş olabileceğini belirtiyor. Ancak yapay zeka tabanlı araçlar kullanan Photoshop’ta bir fotoğrafı düzenlemenin bile görselin “Yapay zeka ile üretilmiştir” şeklinde etiketlenmesine yol açması, fotoğrafçıları oldukça rahatsız ediyor.
Fotoğrafların Meta Verilerine Dikkat!
Meta, bu uyarıyı değiştirerek “AI Info” yani Yapay Zeka Bilgisi etiketi altında yeniden düzenledi. Sorunun arka planında, Adobe Photoshop gibi araçların görüntülere eklediği meta verilerin etkili olduğu görülüyor. Burada bahsettiğimiz “meta”, sosyal medya platformlarından değil, görselin içine gömülen teknik bilgilerden oluşuyor. Bu bilgiler, bir fotoğrafın yapay zeka tarafından algılanmaması için meta içeriğinin silinmesi veya değiştirilmesi gibi bir çözüm sunabilir. Ancak elbette, sosyal medyada hızlı bir şekilde fotoğraf paylaşılan bir çağda, kullanıcıların fotoğrafların meta verilerine erişecek sabrı kalmayabiliyor.
Yine de, yarın yapay zeka ile trollük yapmak üzere harekete geçmeyi planlıyorsanız, bu bilgiyi aklınızda tutmakta fayda var!