Yapay Zeka ile Yangın Önleme: Cal Fire’ın Yenilikçi Yaklaşımı

Yapay Zeka ve İklim Değişikliği: Yangınları Önlemede Yeni Bir Yaklaşım

Yapay Zeka ve İklim Değişikliği: Yangınları Önlemede Yeni Bir Yaklaşım

Yapay zeka ve iklim değişikliği, insanlığın Dünya üzerindeki yaşamı tehdit eden iki büyük sorununu temsil ediyor. Ancak ilginç bir şekilde, yapay zeka, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmamıza yardımcı olabilecek bir araç haline gelebilir.

California Ormancılık ve Yangından Korunma Departmanı (Cal Fire), orman yangınlarını tespit etmek ve önlemek amacıyla yapay zekayı kullanan yenilikçi bir programı tanıttı. Bu program, California San Diego Üniversitesi ile iş birliği içinde geliştirilmiş olan Alert California AI programı olarak adlandırılmaktadır. Program, 360 derece dönen 1.032 kameradan gelen verileri kullanarak, görüntülerdeki anormallikleri tespit etmek için yapay zeka algoritmalarından faydalanıyor.

Bu sistem, olası bir yangın durumunda acil servisleri ve diğer yetkilileri bilgilendirerek müdahale gerekip gerekmediğini değerlendiriyor. Reuters’ın raporuna göre, Temmuz ayında başlatılan bu program, daha şimdiden en az bir potansiyel orman yangınını önlemeyi başardı. Bir kameranın, San Diego’nun doğusundaki uzak Cleveland Ulusal Ormanı’nda sabah 3 sularında yeni bir yangın başlattığını kaydettiği bildirildi. Yapay zeka, bu alevleri tespit ederek “yedi motor, iki buldozer, iki su tankeri ve iki el ekibi dahil olmak üzere yaklaşık 60 itfaiyeciyi çağıran” bir itfaiye kaptanını uyardı. Cal Fire, yangının sadece 45 dakika içinde kontrol altına alındığını bildirdi.

Alert California teknoloji web sitesi, “taranan yüzeyler hakkında eşit derecede kesin, üç boyutlu bilgiler” oluşturmak için uçaklar ve insansız hava araçları aracılığıyla elde edilen LiDAR taramalarını kullandığını açıklıyor. Bu bilgiler, Kaliforniya’nın orman biyokütlesi ve karbon içeriği hakkında daha fazla ayrıntı edinmek için ağaç türlerinin fiziksel özellikleriyle birleştiriliyor.

Cal Fire, makine öğrenimi modelinin duman ve diğer havadaki parçacıkları ayırt etmek için kameralar aracılığıyla toplanan devasa veri setlerinden faydalandığını belirtiyor. Sistem, Kaliforniya merkezli DigitalPath şirketi ve UCSD mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. Cal Fire, son dört yılda bu programa 20 milyon dolardan fazla yatırım yapmış ve yakın gelecekte ek 3.516.000 dolarlık bir yatırım daha yapılması planlanmaktadır.

Programın baş araştırmacısı olan UCSD jeoloji ve jeofizik profesörü Neal Driscoll, Reuters ile yaptığı bir röportajda, “Şu anda aşırı bir iklimle karşı karşıyayız. Bu nedenle verileri topluyoruz, çünkü bu sorun hepimiz için daha büyük bir tehdit. Teknolojiyi, sorunları çözmeye yönelik bir adım atmak için kullanmalıyız” şeklinde konuştu. Ancak Driscoll, programın genel etkinliğini değerlendirmek için mevcut örneklem boyutunun henüz çok küçük olduğunu da belirtti.