Bilim insanları, Santa Barbara kıyılarında çekilen görüntülerde yeni doğmuş bir büyük beyaz köpekbalığı buldu. Bu önemli keşif, araştırmacılara okyanusun en büyük yırtıcılarından biri olan beyaz köpekbalıklarının yavrularını nerede doğurduklarına dair değerli bilgiler sunma potansiyeline sahip.
1,5 metre uzunluğundaki yavru köpekbalığı, Temmuz 2023’te bir drone ile görüntülendi. Balığın vücudunu kaplayan ince, beyazımsı film, onun yakın zamanda doğduğuna dair en önemli ipucu olarak değerlendirildi. Araştırmacılar, bu durumun bir cilt rahatsızlığından kaynaklanabileceğini belirtse de, büyük olasılıkla köpekbalığının hala embriyonik tabakasıyla kaplı olduğunu ifade etti.
Drone görüntüleri ve bulgularını anlatan bir makale, Environmental Biology of Fishes dergisinde yayımlandı. Gizmodo’nun haberine göre, görüntüleri çeken yaban hayatı film yapımcısı ve çalışmanın ortak yazarı Carlos Guana, e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada; “Gerçek doğumu yakalamak, köpekbalığı biliminin kutsal kasesidir. Filmi çektiğim şeyin, sadece bizi ona yaklaştıracak bir ipucu olduğunu düşünüyorum” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Bu görüntülerin sunduğu bulmacanın parçası, bakmamız gereken yönü değiştirme ve belki de hangi alanların korunması gerektiği konusunda daha büyük çıkarımlar oluşturma potansiyeline sahip.”
Beyaz köpekbalıkları, insanların diğer avlar sırasında yakalaması ve kaçak avlanma tehdidi altında olan savunmasız bir tür olarak sınıflandırılmaktadır. Bu türün dişileri, genellikle yüzlerce yavru doğurabiliyor ve en büyük bireyleri 6 metre uzunluğa kadar büyüyebiliyor. Ancak bu büyük beyaz köpekbalıkları, insanların hayal gücünü ele geçirmiş olsa da, doğum süreçleri hakkında çok az bilgi bulunmaktadır.
Görüntülenen yavru köpekbalığı, yetişkin bireylerden çok daha küçük görünüyordu ve yeni doğmuş bir köpekbalığı izlenimi veriyordu. Yavru köpekbalığı, yeni doğmuş olduğuna dair iki temel işaret taşıyordu: Vücudunu kaplayan beyazımsı film ve sırt yüzgecinin şekli. Araştırmacılar, bu soluk renkli filmin, hayvana yapışmış kalan bazı rahim içi maddelerden oluştuğunu tahmin ediyor. Araştırmanın ortak yazarı Phillip Sternes, hamile dişi beyaz köpekbalıklarının, köpekbalığı embriyolarının tükettiği rahim sütü adı verilen özel bir sıvı ürettiğini belirtti. Beyaz köpekbalıkları, bu sıvının yanı sıra annelerinin rahmindeki diğer yumurtaları da tüketiyorlar.
Yavru köpekbalığının yaşı, tam olarak “yuvarlak, az gelişmiş sırt yüzgecinin” şekliyle doğrulandı ve bu yüzgecin, ölü hamile köpekbalıklarının içinde bulunan doğmamış köpekbalıklarının sırt yüzgeçlerine benzediği belirtildi. Sternes, “Cilt bozukluğu açıklaması yüzgeçleri, özellikle de sırt yüzgecini hesaba katmıyor” diyerek ekledi: “Sırt yüzgecinin şeklini değiştiren bir cilt bozukluğunun var olduğuna inanmıyorum.”
Böylesine genç bir büyük beyaz köpekbalığının ilk kez kıyıya bu denli yakın tespit edilmesi, bilim insanlarının bu türün doğum süreçleri ve yaşam alanları hakkında düşüncelerini değiştirebilir. Beyaz köpekbalıkları, kamuoyunda ne kadar büyük görünseler de, onların alışkanlıkları ve yaşam süreleri hakkında hâlâ pek çok bilinmezlik bulunmaktadır.