Yeni Ebeveynler İçin Bebeği Uyutma Stratejileri

Neredeyse her yeni ebeveynin en büyük sıkıntılarından biri, gecenin bir yarısı uyanan ve kimsenin tekrar yatmasına izin vermeyen bir bebeğin varlığıdır. Bu durum, birçok ebeveynin kabusu haline gelebiliyor. Farklı insanlar, bebekleri tekrar uyutmak için sayısız çare ve püf noktası öneriyor. Ancak şimdi araştırmacılar, yeni doğmuş bir bebeği tekrar beşiğine koymanın en etkili yolunu bilimsel bir yaklaşımla ortaya koyduklarını iddia ediyorlar ve bu yöntem hareket etmeyi içeriyor.

Yeni Ebeveynler İçin Bebeği Uyutma Stratejileri

Hakemli dergi Current Biology‘de yayınlanan bu bulgular, ağlayan bir bebeği kucaklayarak beş dakika yürütmenin en iyi yöntem olduğunu öne sürüyor. Bu yürüyüşün ardından araştırmacılar, bebeği yatmadan önce beş ila sekiz dakika oturup kucaklamanın önemine de dikkat çekiyorlar. Sonuçlar, bu yöntemlerin gündüz saatlerinde bile etkili olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, annenin yürüyerek taşımasının ardından ağlayan bebeklerin genellikle 30 saniye içinde sakinleştiğini ve kalp atışlarının yavaşladığını tespit etti. Çalışma sırasında, tüm bebeklerin bu süreçte ağlamayı bıraktığı ve yarısının uykuya daldığı bildiriliyor. Ayrıca, sallanarak yatmak gibi hareketlerin de etkili olduğu gözlemlendi.

Ancak anneler, bebekleriyle yürüdükten sonra onları oturttuktan sonra tekrar yataklarına koymaya çalıştıklarında, bebeklerin üçte birinin 20 saniye içinde yeniden uyandığı görülmüştür. Yürüyüş esnasında taşınmayan bebekler ise oturarak tutulduklarında kalp atışlarının hızlandığı ve ağlamaya devam ettikleri gözlemlendi. Bunun yanı sıra, bebeklerin daha uzun süre uyuduklarında, uykuya devam etme olasılıklarının daha yüksek olduğu kaydedildi.

Japonya’daki RIKEN Beyin Bilimi Merkezi‘nde araştırmacı ve yardımcı yazar olan Dr. Kumi Kuroda, bu bulgularla ilgili yaptığı açıklamada: “Dört çocuklu bir anne olarak bile bu sonuçları görünce çok şaşırdım. Bebeğin yatarken uyanmasının, duruşları veya hareketlerinin yumuşaklığı gibi yatağa nasıl yatırıldıkları ile ilgili olduğunu düşündüm.” dedi ve devam etti: “Ancak bizim deneyimiz bu genel varsayımları desteklemedi.

Bu araştırma, Kuroda ve ekibinin daha önce, insanlar da dahil olmak üzere yavru memelilerde anneleri tarafından taşındıklarında sakinleşme tepkisini keşfettiği bulguları destekliyor. Bu yöntem olumlu sonuçlar verse de, bebekleri uyutmanın tek yolu bu değil ve herkes için işe yaramayabileceği gerçeği unutulmamalıdır.

Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlere bebeklerini uykuya daldıklarında yatırmalarını ve uyandıklarında tekrar uyutmamaları gerektiğini öneriyor. Avustralya’dan Pregnancy, Birth and Baby (Hamilelik, Doğum ve Bebek) ise bebekleri tekrar yatağa yatırmanın birçok farklı yolunu sunuyor.

Araştırmacılar, bebeklerin yaklaşık %20-30’unun bilinmeyen nedenlerden ötürü “aşırı derecede ağladığını ve uyku güçlükleri yaşadığını” belirtiyor ve amaçlarının ebeveynler için acil bir çözüm sağlamak olduğunu vurguluyorlar. Ekip, bu yöntemin uykuyu uzun vadede iyileştirip iyileştiremeyeceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da ifade ediyor. Dr. Kuroda, “Bilime dayalı fitness eğitimi gibi, bu ilerlemelerle bilime dayalı ebeveynlik yapabiliriz ve umarım bebeklerin uyumasına yardımcı olabilir ve aşırı bebek ağlamasının neden olduğu ebeveyn stresini azaltabiliriz.” diyor ve ekliyor: “Bir bebeğin davranışlarını anlamak için bilime ihtiyacımız var çünkü düşündüğümüzden çok daha karmaşık ve çeşitli.