Yılan Isırığına Elektrik Şoku ile Tedavi Denemesi

Yılan Isırığına Karşı Tuhaf Bir Tedavi Yöntemi

Bir yılan tarafından ısırıldığınızda, paniğe kapılmanız ve mantıksız şeyler yapmanız oldukça olasıdır. Örneğin, bir yılanın ısırmasının ardından parmağını kesen ve sonrasında yılanın “o kadar zehirli olmadığı” söylenen bir kişinin hikayesi oldukça dikkat çekicidir. Ancak, yaşanan bir başka tuhaf olayda, kendini bir otomobil aküsüne bağlayarak tam beş dakika boyunca elektrik vermek gibi bir yöntem deneyen bir adamın hikayesi yer almakta. Bu durum, “Çıngıraklı Yılan Zehirlenmesinde Elektrik Çarpması Tedavisinin Başarısızlığı” başlıklı raporda detaylandırılmıştır.

Raporda, Arizonalı bir adamın evcil çıngıraklı yılanı tarafından 15. kez ısırılmasının ardından bu alışılmadık yöntemi denediği aktarılıyor. Ekip, çıngıraklı yılan ısırıklarına yüksek voltajlı, düşük akımlı elektrik şoklarının uygulanmasının, medyada orta düzeyde yer almadan önce bir tedavi konsepti olarak lanse edildiğini belirtmiştir. Ancak, bu elektrik şoku uygulamasına dair anekdot niteliğindeki kanıtların etkisiz olduğu hayvanlar üzerinde test edildiğinde anlaşılmıştır.

28 yaşındaki yılan sahibi, bu tekniği denemeden önce çıngıraklı yılan ısırıklarını panzehirle tedavi etmiş, ancak kötü bir tepki vermiş ve anafilaktik şoka girmiştir. Bu sefer, yılanı dudağının yakınından ısırdığında alternatif bir tedavi denemeye karar verdi. Ekip, vaka raporunda “Hasta ve komşusu, doğada yaşam üzerine bir dergideki yazılardan edindikleri bilgiler doğrultusunda, bir daha zehirlenirse elektrik şoku tedavisi uygulamak için önceden bir plan yapmışlardı” ifadelerine yer vermiştir.

Raporun devamında, “Hasta bir otomobilin yanına sırtüstü yatırıldı ve her iki ucundan küçük bir klips bulunan bir tel ile üst dudağına bir buji teli bağlandı. Motor çalıştırıldı ve yaklaşık beş dakika boyunca art arda 3.000 rpm’ye getirildi. İlk elektrik akımıyla hasta bilincini kaybetti.” şeklinde detaylandırılmaktadır. Olaydan on beş dakika sonra ambulans olay yerine geldiğinde, düşük tansiyon, yavaş nefes alma ve yüzünde, boynunda ve göğsünde şişlik semptomları olan bilinçsiz bir hasta buldular. Hastaneye kaldırıldıktan sonra, ısırık ve ardından elektrik çarpması nedeniyle dört gün boyunca gözetim altında tedavi edildi.

Panzehir ve serum hastalığı için ek tedavi süreçlerinden sonra hasta taburcu edilmiştir; ancak üst dudağındaki doku kaybı nedeniyle rekonstrüktif cerrahi için tekrar hastaneye dönmüştür. Ekip, “Pek çok denemeye rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki araştırmacılar, ideal koşullar altında uygulandığında bile elektrik şoku tedavisinin herhangi bir yararlı etkisini gösteremediler” açıklamasında bulunmuştur. Buna rağmen, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yasaklanmadan önce 1990 öncesinde ABD’de yılan sokmalarını “tedavi etmek” amacıyla tasarlanmış 7.000 şok tabancasının satıldığı vurgulanmaktadır.