Zaman Yolculuğu: Gerçek mi, Hayal mi?

Zaman yolculuğu, hem bilim kurgu eserlerinin vazgeçilmez bir unsuru hem de bilim insanları tarafından üzerinde durulan tartışmalı bir konudur. Günümüzdeki bilimsel gelişmeler, gelecekte bu tür bir teknolojinin mümkün olabileceğini öngörüyor. Ancak, bu durumda gelecekteki zaman yolcularının bugünden var olması gerektiği düşüncesi, akıllarda birçok soru işareti bırakıyor. İşte bu nedenle, internetin geniş alanında zaman yolcularını bulmak için çabalar sürüyor.

Stephen Hawking, 28 Haziran 2009’da Cambridge Üniversitesi’nde gerçekleştirdiği çarpıcı bir deneyle zaman yolcularını bekledi. Deney sırasında odasında otururken, gelecekteki zaman yolcularına bir davetiye hazırlayarak onların geçmişe gelmelerini umdu. Davetiyenin yalnızca zaman yolcuları tarafından görülmesi gerektiği için, kimsenin gelmediğine dair resmi bir açıklama yapılmış olsa da, bu durum gerçekçi bir bakış açısıyla sorgulanabilir. Zira, eğer bir zaman yolcusu gerçekten Stephen Hawking’in yanına gitseydi, bu durumun kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı belirsizdir. Belki de zaman yolcuları, geçmişlerini değiştirmemek adına bu daveti dikkate almadılar.

Fakat bu konuda başka bir araştırma grubu da mevcut. Fizikçilerden oluşan bir ekip, geçmişten gelmiş olabilecek zaman yolcularının dünyada bırakmış olabileceği izleri bulmak için çalışmalara devam ediyor. Bunun için interneti aktif olarak kullanıyorlar.

Ekip, zaman makinesi geliştirecek teknolojinin geçmişte mevcut olmadığını varsayıyor ve bu nedenle gelecekten gelen zaman yolcularını tespit etmeye odaklanıyorlar. Araştırmacılar, zaman makinesi olmayan biri tarafından referans gösterilemeyecek fakat gelecekte önemli bir süre boyunca kaydedileceği umulan benzersiz olaylar arıyor. Nihayetinde 2012 yılında, ISON (C/2012 S1) kuyruklu yıldızının keşfi ve Jorge Mario Bergoglio’nun Katolik Kilisesi’nin başına seçilmesi üzerine “Papa Francis” adını alması gibi olaylar üzerinde durmaya karar verdiler. Ekip, Google’ın arama kayıtlarına dayanarak, gelecekten gelen birinin günümüz internetinde bir “hata” yaparak henüz gerçekleşmemiş bir olaya dair arama yapma veya bu olayla ilgili bir detayı internet ortamında kullanma ihtimalini araştırıyor. Örneğin, Jorge Mario Bergoglio henüz papa seçilmeden önce internette “Papa Francis” adını arayan birinin potansiyel olarak bir zaman yolcusu olabileceği düşünülüyor.

Hata Yapan Zaman Yolcuları

Ekip, zaman yolcularıyla iletişim kurmak ve kendilerini tanıtmak amacıyla Stephen Hawking’in benzer bir testini gerçekleştirdi. İnternetteki zaman yolcularından kendilerine e-posta göndermelerini istediler ve daha sonra bu e-posta adresini kamuya açıkladılar. Zaman yolcularının dikkatini çekmek için X platformunda zamanlanmış bir şekilde, gelecekte görünür olacak bir hashtag oluşturmayı hedeflediler. Ancak resmi açıklamalara göre, bu girişimlerin hiçbiri olumlu bir yanıt almadı. Aramalar sonuçsuz kaldı ve zaman yolculuğunu kanıtlayacak herhangi bir delil elde edilemedi. Yine de, bilim insanları zaman yolcuları ile karşılaşsalar bile bu durumun dünyaya açıklanıp açıklanmayacağı konusunda temkinli bir yaklaşım sergiliyorlar.

Be the first to comment

Leave a Reply