OceanGate’in Venüs Kolonisi Projesi ve Titan Denizaltısı Kazası

OceanGate’in Gelecek Vizyonu: Venüs’e İnsan Kolonisi Göndermek

OceanGate’in CEO’su Stockton Rush’ın Titan denizaltısının patlaması sonucunda dört kişiyle birlikte hayatını kaybetmesinin üzerinden henüz birkaç hafta geçmişken, şirketin kurucu ortağı Guillermo Söhnlein, başka bir grup insanı daha keşfedilmemiş ve zorlu bir ortama göndermeyi planlıyor. Söhnlein, verdiği bir röportajda 2050 yılına kadar Venüs’ün atmosferinde yüzen bir uzay kolonisine 1.000 kişi göndermeyi hedeflediğini açıkladı.

Venüs, bazen Cehennem Gezegeni olarak adlandırılmasının yanı sıra, benzer boyut ve yoğunluk nedeniyle Dünya’nın ikizi olarak da biliniyor. Ancak, bu gezegenin atmosferi, zehirli seviyelerde karbondioksit ve yüksek hızda dönen sülfürik asit bulutlarıyla dolu. Söhnlein, Venüs’ün atmosferinin küçük bir bölümünün, insan kolonileri için yaşanabilir olabileceğine dair bazı araştırmalara değinerek, bu konudaki kararlılığını sürdürüyor. Yine de, Söhnlein, Venüs’ü “yaşanabilir” olarak adlandırmanın belki de bir abartı olduğunu ve gezegenin belirli bölgelerindeki sıcaklık ve basınç koşullarının Dünya’ya daha yakın olduğunu belirtti.

Söhnlein, 2016 yılında OceanGate’ten ayrıldıktan sonra, oldukça iddialı bir misyonu olan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Humans2Venus‘u kurdu. Bu kuruluşun amacı, Venüs’ü insanlık için uzun vadeli potansiyel bir yer olarak keşfetmek ve Venüs meraklılarından oluşan en büyük küresel topluluğu oluşturmaktır.

Titan Denizaltısında Ne Olmuştu?

OceanGate, geçtiğimiz Haziran ayında, şirketin CEO’su Stockton Rush’ın da aralarında bulunduğu beş yolcunun, Titan denizaltısıyla Titanic enkazına iniş sırasında Kuzey Atlantik Okyanusu’nda kaybolmasıyla dünya genelinde manşetlere çıkmıştı. Bu trajik olay, birkaç gün süren arama ve kurtarma çalışmalarının ardından, yolcuların denizaltının basınçlı gövdesinin ciddi şekilde hasar görmesi sonucunda inanılmaz derecede hızlı bir şekilde patladıkları anlaşıldığında daha da derinleşti.

Olayın ardından çıkan haberlerde, Rush ve OceanGate’in maliyetleri düşürmek amacıyla ucuz malzemeler kullandığı ve derin okyanusun zorlu sıcaklık ve basınç koşullarında seyahat etmenin maliyetini azaltmak için çeşitli yasal denetimlerden kaçındığı ortaya kondu. Bu durum, denizaltının güvenliği hakkında ciddi endişelere yol açtı ve sektör genelinde tartışmalara sebep oldu.