NASA Astronotu Frank Rubio’nun Uzayda En Uzun Görev Rekoru

NASA Astronotu Frank Rubio’nun Uzay Görevi

NASA astronotu Frank Rubio, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ – ISS) en uzun ABD uzay görevi rekorunu geride bıraktı. Rubio, 21 Eylül 2022 tarihinde UUİ’ye ulaşmıştı. 11 Eylül 2023 Pazartesi itibarıyla Rubio, Mark Vande Hei’nin 2022’de gerçekleştirdiği en uzun ABD uzay görevinin rekorunu kırarak, uzayda en uzun süre kalan ABD’li astronot olarak tarihe geçti.

Rubio, Dünya’ya geri döndüğünde uzayda toplam 371 gün geçirmiş olacak ve bu süre, önceki rekoru neredeyse 20 gün aşarak 355 günü geçecek. Bu önemli başarı, Rubio’nun bilerek hedeflediği bir durum değildi. Aslında, Rubio’nun hala UUİ’de kalmasının nedeni, Rubio ve iki Rus kozmonotu istasyona taşıyan Soyuz MS-22 uzay aracında yaşanan bir sızıntı problemi oldu. Aralık 2022’de ortaya çıkan beklenmedik bir sızıntı, Rubio ile kozmonot arkadaşlarının UUİ’de planlanandan daha uzun süre kalmasına neden olan bir kurtarma görevini zorunlu kıldı.

Başlangıçta Dünya’ya geri dönüş için belirlenen tarih 27 Eylül olarak planlanmıştı. Ancak Rubio, bu rekoru kıran ABD uzay misyonunun sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için çaba sarf etti. Astronot, uzayda uzun süre kalmanın insan vücudu üzerindeki etkilerini de derinlemesine incelemeyi hedefliyor. Önceden yapılan araştırmalar, astronotların uzayda kemik yoğunluğunun bir kısmını kaybettiklerini göstermektedir. Bu kayıplar, NASA’nın (veya diğer uzay ajanslarının) Mars’a yapılacak insanlı görevler gibi derin uzay misyonlarıyla ilgili en büyük endişelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Uzayda yaşanan kemik yoğunluğu kaybı, astronotlar Dünya’ya döndüğünde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durum, yapay yerçekimi yaratma çabalarının neden bu kadar önemli bir araştırma alanı haline geldiğinin arkasındaki temel sebeplerden biridir.