HP Raporu: Çalışanların İşle İlişkisi Kırılma Noktasında

HP’nin Çarpıcı Raporu: Çalışanların İşle İlişkisi Kırılma Noktasında

HP tarafından hazırlanan ve dünyanın işle olan ilişkisinin kırılma noktasında olduğunu öne süren bir rapor, küresel çapta çalışanların memnuniyetsizliğinin ve mutsuzluğunun endişe verici seviyelerini gözler önüne serdi. Bu kapsamlı araştırma, insanların işle olan ilişkilerinin 50’den fazla yönünü analiz ederek, 12 ülkede 15.000’den fazla çalışanın görüşlerini derledi.

Raporun dikkat çekici bulgularından biri, IT çalışanlarının yalnızca dörtte birinin (%27) işle sağlıklı bir ilişki içinde olduğunu ortaya koymasıdır. Bunun yanı sıra, çalışanların çoğunluğu (%83), iş yerinde daha fazla mutluluk hissedebilmek için maaşlarında bir düşüşü göze alabileceklerini belirtmiştir.

Geleneksel ve ilham verici olmayan ofis ortamında, tipik bir tam zamanlı çalışan, gününün sekiz saatini ya da yaklaşık üçte birini masa başında geçiriyor. Aşırı çalışma koşullarının hâkim olduğu bu dünyada, çalışanların %55‘i öz-değer ve zihinsel esenlik konusunda ciddi zorluklar yaşarken, %45‘i işlerinin kişisel ilişkilerine zarar verdiğini ifade ediyor.

Rapor, zayıf liderliğin, çalışanlara yeterince değer verilmemesinin, saygı gösterilmemesinin, beceri ve kişisel gelişim fırsatlarının eksikliğinin yanı sıra hibrit çalışma modeline ilişkin kötü kararların, ezici bir memnuniyetsizlik duygusunu tetikleyen başlıca faktörler olduğuna dikkat çekiyor.

HP’nin araştırmasını kapsayan 12 ülke arasında Hindistan, IT çalışanlarının %50‘sinin sağlıklı bir iş ilişkisine sahip olmasıyla en iyi ülke olarak öne çıkıyor. Buna karşın, Japonya sadece %5 ile en düşük oranı kaydederek dikkat çekiyor. Analiz edilen diğer ülkeler arasında ABD (%28), İngiltere (%25), Kanada (%23) ve Avustralya (%22) yer alıyor.

Mutsuz çalışanların genellikle asgari düzeyde çaba göstermesi, daha az üretken olması veya şirketten ayrılmayı düşünmesi, işletmelerin daha olumlu ve destekleyici bir çalışma ortamı yaratmaları gerektiğini gösteriyor. Pandemi sonrası dönemde, çalışanlar daha fazla özerklik, daha fazla fırsat ve şirketlerinin en yeni nesil yapay zeka araçları da dahil olmak üzere doğru araçlara yatırım yapmasını talep ediyor.