ABD’de Ortaya Çıkan Dev Çatlaklar
ABD’nin güneybatısında, yer yüzeyinde dev çatlaklar belirmeye başladı. Özellikle Arizona’nın güney merkezi bölgesinde, bu çatlakların 272 kilometrelik bir alanı haritalandı. Bunun yanı sıra, Utah, Kaliforniya ve Teksas’ta da benzer çatlakların varlığı gözlemleniyor. Arizona Jeoloji Araştırması’ndan Joseph Cook, Insider’a yaptığı açıklamada, bu çatlakların tamamen doğal oluşumlar olmadığını ve insanların faaliyetlerinin bu durumun oluşumuna sebep olduğunu vurguladı.
Bu dev çatlakların ardında yatan sebep, yer yüzeyinin çökmesine yol açan suyun yeraltından aşırı şekilde çekilmesi. İnsanların yeraltı suyu çıkarma çabaları, suyun sıkışmasına ve bu durumu kararsız hale getirmesine neden oluyor. ABD Jeoloji Araştırması’nın web sitesinde belirtilene göre, “ABD’de bilinen arazi çökmelerinin yüzde 80’inden fazlası, yeraltı suyu kullanımının bir sonucudur. Bu durum, arazi ve su kullanımı uygulamalarımızın sıklıkla gözden kaçırılan çevresel bir sonucudur. Artan arazi gelişimi, mevcut arazi çökmesi problemlerini daha da şiddetlendirme ve yeni sorunlar doğurma riski taşımaktadır.”
Çatlaklar, genellikle daha yumuşak zeminlerin çökmesiyle meydana gelirken, çevresindeki daha sağlam zeminlerin bu duruma maruz kalmaması nedeniyle aniden açılabilir. Bu oluşumlar, obruklar gibi çok hızlı bir şekilde kendini gösterebilirler.
Doğanın Dengesizliği: Tüketim ve Yenilenme
Kısa bir süre önce, New York Times’ın yeraltı suyu kullanımı üzerine gerçekleştirdiği araştırma, bu çatlakların ortaya çıkışının ardında yatan büyük bir sorunu gözler önüne serdi. Yeraltı suyu, doğal yollarla dolduğundan çok daha hızlı bir şekilde tükeniyor. Charles County, Maryland’in planlama ve büyüme yönetiminden sorumlu direktör yardımcısı Jason Groth, New York Times’a verdiği demeçte, “Yerden çıkardığımız suyun çoğu, binlerce yıllık bir sürecin ürünüdür. Pazartesi günü yağan yağmur, cumartesi günü yeraltı sularını doldurmuyor.” ifadelerini kullandı. Groth, önümüzdeki on yıl içinde ilçenin su kaynaklarının tükenebileceğine dair endişelerini dile getirdi.
Artan sıcaklıklar ve kuraklık şartları, tarım gibi alanlarda yeraltı suyu miktarını telafi edebilecek yağmur suyu kaybını artırsa da, bu yalnızca geçici bir çözüm olarak kalıyor. Tulsa Üniversitesi’nden hukuk profesörü ve su uzmanı Warigia Bowman, New York Times’a yaptığı açıklamada, “Objektif açıdan bakıldığında bu bir krizdir. ABD’nin bazı bölgelerinde içme suyu kaynakları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.” dedi.