Güneybatı Madagaskar’ın ovalarında, Labord bukalemunu (Furcifer labordi) olarak bilinen, benzersiz bir yaşam döngüsüne sahip bir sürüngen türü bulunmaktadır. Bu ilginç yaratık, zaman zaman varlıklarını kaybediyor gibi görünmektedir. Birleşik Krallık merkezli eğlenceli gerçekler podcast’i No Such Thing As A Fish tarafından yapılan açıklamalara göre, bu bukalemunların nesli, yılın belirli dönemlerinde işlevsel olarak tükenmekte ve hiçbir yetişkin birey hayatta kalmamaktadır.
Labord bukalemunları, genellikle kasım ayında başlayan yağmur mevsiminin başlangıcında eşzamanlı olarak yumurtadan çıkmaya başlar. 2017 yılında yayımlanan bir makalede, “Bu bukalemunun erken yaşamı, hızlı büyüme ile karakterize edilir ve iki aydan daha kısa bir sürede cinsel olgunluğa ulaşır” denilmektedir. Makale devamında, “Çiftleşmeden sonra yaşlanma gerilemesi belirginleşir ve Mart ayındaki yağmur mevsiminin sonunda her iki cinsiyette de popülasyon çapında bir ölüm meydana gelir.” ifadelerine yer verilmiştir. Dişiler, nisan ayından ekim ayına kadar süren kurak mevsimde güvenli bir şekilde yumurtalarını gömdükten kısa bir süre sonra yaşamlarını yitirirler.
Kısacası, birkaç ay boyunca dünyada canlı bir Labord bukalemunu bulunmamaktadır. Bu durum, yalnızca yavrular yumurtalardan çıkana kadar geçerlidir.
Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden herpetolog Valeria Fabbri-Kennedy ve Chris Raxworthy, WordsSideKick.com ile gerçekleştirdikleri bir söyleşide, “Dişiler, tüm enerjilerini yeraltındayken uzun kuraklıktan geçmeleri gereken yumurtaları üretmeye harcıyorlar” demekte ve eklemektedirler: “Ellerinde çok az kaynak kaldığı için, yumurtaları bıraktıktan sadece birkaç saat sonra ölüyorlar.” Bununla birlikte, dişiler yaşamlarını yitirmeden önce gerçekten etkileyici bir renk değiştirme gösterisi sergileyebilmektedirler. Bu canlıların sıra dışı yaşam döngüleri, bölgedeki sıcak mevsimi atlayarak ve bu süre zarfında yumurta olarak geçirmelerini sağlamaktadır.
Bu toplu yok oluşun zamanlaması, Madagaskar’daki bölgeye ve yağışlı mevsimin uzunluğuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Daha sıcak ve yağışlı mevsimlerde yetişkin bukalemunlar biraz daha uzun süre hayatta kalabilmektedir. Alışılmadık şekilde uzun bir yağışlı sezonun ardından, bir dişinin başka bir üreme sezonunu görecek kadar hayatta kaldığı gözlemlenmiştir. Araştırmacılar, erkekleri de uygun koşullar altında kafeslerde tutarak hayatta tutmayı başarmışlardır. Ancak hayvanlar üredikten sonra yaşamlarını yitirdikleri ve birkaç ayı kuluçkada geçirdikleri için, her yıl birkaç ay boyunca türün nesli tükenmekte ve vahşi doğada yetişkin örneklerine ulaşmak mümkün olmamaktadır.