Spotify ve Apple Arasındaki Gerilim: Uygulama Güncellemesi Tartışmaları

Spotify ve Apple Arasındaki Gerilim Devam Ediyor

Apple’ın üçüncü parti akış uygulamalarına yönelik sıkı kısıtlamaları, Avrupa’daki düzenleyiciler tarafından 2 milyar dolarlık bir ceza ile sonuçlandı. Ancak, Spotify, Apple’ın bu cezayı görmezden gelerek kendi kurallarını ihlal etmeye çalıştığını iddia ediyor.

The Verge’ün aktardığına göre, Spotify’ın tepkisi, 5 Mart tarihinde Apple’a sunduğu ve henüz onaylanmayan son uygulama güncellemesinden kaynaklanıyor. Bu güncelleme, Spotify’ın web sitesine doğrudan bağlantılar sunmayı ve müşterilerine Apple’ın ödeme sistemini kullanmalarını zorunlu kılmayan alternatif fiyatlandırma seçenekleri hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor.

Apple, Avrupa Birliği’ne gönderdiği bir başvuru ile son karara itiraz etti ve bu durum, adeta kendi kalesine gol atması anlamına geliyor. Spotify’ın uygulama güncellemesini göndermesinin üzerinden tam 10 gün geçmesine rağmen, Apple’dan herhangi bir yanıt alınmadı. Apple, AB’ye yaptığı açıklamada, “Uygulama inceleme ekibimiz, Spotify uygulamasının 421 versiyonunu inceledi ve onayladı. Genellikle, bu tür başvurulara aynı gün içinde geri dönüş sağlıyoruz” diye belirtti.

Buna karşın, Spotify, Apple’ın uygulamayı onaylamayı kasıtlı olarak geciktirdiğini ve bu gecikmenin Avrupa Birliği’nin kararını hiçe saymaya yönelik bir strateji olduğunu öne sürüyor. Akış devinin Avrupa Komisyonu’na gönderdiği bir e-posta, “Spotify, Apple’ın gecikmesinin kasıtlı olduğundan ve uyumu geciktirmeyi ya da bu süreçten tamamen kaçınmayı hedeflediğinden endişe duymaktadır” ifadesini içeriyor.

Bu durum, iki firma arasındaki dört yıllık yasal çatışmanın daha geniş bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Spotify, Apple’ın yavaş davrandığını düşündüğü için şikayette bulunmadığını, bunun yerine açık bir şekilde Apple’ın kötü niyetli bir uyum taktiği izlediğini ima ediyor.

Daha önce, Apple, App Store üzerinden yüzde 30 kesinti yapılmamasını talep eden bir karara, App Store dışı satışlardan yüzde 27’ye varan bir kesinti uygulama isteğini dile getirmişti. Bunun yanı sıra, genellikle aynı gün onaylanan uygulama güncellemeleri, son günlerde beklenmedik bir şekilde 10 güne kadar uzamaya başladı.

Apple, uygulama geliştiricilerinin gelirlerinden büyük bir pay alırken, bu bahçeyi korumak için duvarlarla çevrili bir alan yaratmayı hedefliyor. Ancak, uygulama geliştiricileri, Apple’ın bu tutumunu eleştiriyor ve bunun adil olmadığını düşünüyor. Şu ana kadar, Avrupa Birliği’nin tarafında olduğu açık bir şekilde görülen durum ise, Apple’ın değil, geliştiricilerin haklarının korunması yönünde.