Yüzleri olan ve insan ifadelerini taklit edebilen robotlar geliştirmek, robotik araştırmaların en ilgi çekici alanlarından biri olmuştur. Bu tür robotların gülümsemesi için gereken standartlar, zıplama yeteneklerine kıyasla çok daha yüksek olmasına rağmen, Columbia Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, bu zorluğu aşarak Emo adını verdikleri bir robot yüz geliştirmiştir. Emo, insan mimiklerini algılayarak anında taklit etme yeteneğine sahiptir.
Araştırmacılar, yakın zamanda yayınladıkları bir bilimsel makale ve YouTube videosu aracılığıyla, Emo’nun nasıl göz teması kurduğunu ve insan ifadelerini anlık olarak nasıl taklit ettiğini gösterdi. Emo’nun insana benzeyen mimikleri gerçekten ürkütücü bir görünüme sahip. Kafa şekli, gözleri ve silikon derisi, birçok robot yüzü gibi insan yüzüne benzemekte, bu da onu oldukça korkutucu kılmaktadır.
İnsan etkileşimi çoğu zaman bir model oluşturmayı gerektirir. Yani, etkileşimde bulunduğumuz kişilerin hareketlerini ve ifadelerini genellikle bilinçsizce taklit ederiz. Emo da bu mekanizmayı kullanarak, tahmin ettiği yüz ifadesini taklit etmek için ikinci bir model oluşturmaktadır. Araştırmacılar, makalelerinde “Robot, insan yüzündeki ince değişiklikleri gözlemleyerek, insan gülümsemesinden 839 milisaniye önce gülümsemenin gerçekleşeceğini tahmin edebiliyor ve yüzünü aynı anda gülümseyecek şekilde ayarlayabiliyor” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Videoda Emo’nun ifadeleri, araştırmacınınki kadar hızlı bir şekilde değişmektedir. Ancak, robotun gülümsemesi normal bir insanın gülümsemesine tam olarak benzememektedir. Yine de, 26 deri altı aktüatörü kullanarak tanınabilir bir insan ifadesi vermeye oldukça yakın bir performans sergilemektedir. Columbia Doktora Adayı Yuhang Hu, videoda “İnsan yüz ifadelerini tahmin etmenin, insan-robot etkileşimi alanında büyük bir adım olduğunu düşünüyorum. Geleneksel olarak robotlar, insanları dikkate alacak şekilde tasarlanmamıştır” demektedir.
Emo’nun insan ifadelerini nasıl öğrendiği ise oldukça büyüleyici bir süreçtir. Araştırmacılar, Emo’yu bir kameranın önüne yerleştirerek istediği herhangi bir yüz ifadesini yapmasına izin verdiler. Bu yöntem, Emo’ya motor hareketleri ile ortaya çıkan ifadeler arasındaki ilişkiyi öğretmiş oldu. Bunun yanı sıra, araştırmacılar yapay zekayı gerçek insan ifadeleri üzerinde de eğittiklerini belirtiyorlar. Bu eğitim yöntemlerinin birleşimi, Emo’yu bir robotta gördüğümüz kadarıyla anlık insan ifadesine oldukça yakın bir seviyeye getirmektedir.
Videodaki araştırmacılara göre, Emo’nun geliştirilmesindeki temel amaç, onu bir Yapay Zeka veya Genel Yapay Zeka (temelde düşünen bir Yapay Zeka) için bir öncü hale getirmektir.