Dünya’nın Sonu: Felaket Senaryoları ve Bilimsel Tahminler
Dünya’nın geleceği hakkında pek çok spekülasyon var. Acaba bu gezegenin sonu, büyük bir meteor çarpmasıyla mı gelecek, yoksa Güneş’in patlayarak tüm güneş sistemini yutması mı? Ya da belki de tahmin edemeyeceğimiz bambaşka bir felaketle mi karşılaşacağız? Ne yazık ki bu soruların kesin bir cevabı yok. Ancak bilim insanları, öngörülebilir değişkenleri dikkate alarak bir simülasyon gerçekleştirdiler ve eğer gezegenimize başka bir gezegen çarpmazsa ya da Güneş patlamazsa, Dünya’nın sonunun ne zaman geleceğini hesapladılar.
Bilim insanları için en büyük endişelerden biri, çevre kirliliğinin etkileridir. Özellikle, gezegendeki karbondioksit seviyesinin artışı, atmosferin yaşanamaz hale gelmesine yol açabilecek ciddi bir felaket olarak görülüyor. Sadece gezegenin birkaç derece ısınması, okyanusların dibinde bulunan ve buz halinde çökmüş metan gazlarının atmosfere karışmasına neden olabilir. Bu tür senaryolar göz önüne alındığında, Dünya’nın geleceği pek iç açıcı görünmüyor.
Tüm bu çevresel felaketler dikkate alınarak gerçekleştirilen bilgisayar simülasyonuna göre, Dünya’da yaşam 250 milyon yıl sonra tamamen yok olacak. Bu süre zarfında gezegenin atmosferi tamamen karbondioksit ile dolacak ve nefes almak imkansız hale gelecek. Bir bitki veya hayvan türü dahi hayatta kalamayacak. Artan sıcaklıklar, Dünya’yı adeta bir fırına dönüştürecek. Eğer insanoğlu 250 milyon yıl içinde başka gezegenlere göç etmeyi başaramazsa, Dünya ile birlikte yok olacaklar.
Bu sonun temel sebebi nedir?
Elbette simülasyon, çevre kirliliğini merkez alarak bir hesaplama yapmamaktadır. Zira, çevre kirliliğini birkaç on yıl içinde geliştireceğimiz teknolojilerle geriye çevirmek mümkün olabilir. Ancak, Dünya’nın çekirdeğine, tektonik plakalarına, magma hareketlerine, atmosferin Güneş ile etkileşimine ve okyanusların kimyasındaki bozulmalara müdahale etme şansımız yok. Tüm bu faktörler, zamanla gezegenin sonunu hazırlayacak ve 250 milyon yıl sonra Dünya, üzerinde bulunmak istemeyeceğiniz bir kâbusa dönüşecek.
250 milyon yılı çok uzun bir zaman dilimi olarak düşünebilirsiniz, ancak bu, Dünya’nın mevcut yaşının yalnızca %5’ine denk geliyor. Yani gezegenimizin ömrünün %95’ini tamamladığını ve kalan %5’lik sürede ölümünü bekleyeceğini söyleyebiliriz. Yaşlı dünyamıza, ömrünün son zamanlarında iyi bakalım ve ona gereken önemi verelim.