Hubble Uzay Teleskobu’nun Yeni Dönemi
1990 yılında dünya yörüngesine yerleştirilen Hubble Uzay Teleskobu, uzayda geçirdiği çeyrek yüzyıl boyunca önemli aşamalardan geçti. Ancak bu uzun süre, cihazın yıpranmasına da neden oldu. Yeteneklerinin önemli bir kısmını yaşlılık nedeniyle kaybetmiş olsa da, Hubble’ı birkaç yıl daha etkin bir şekilde kullanmak hala mümkün.
NASA, son gelişmeyi duyurarak Hubble’ın ne kadar yaşlı olduğunu bir bakıma doğruladı: “Saygıdeğer Hubble Uzay Teleskobu (HST) bundan sonra tek jiroskop modunda çalışacak.” Hubble Uzay Teleskobu’nda, 2009 yılında gerçekleştirilen son uzay mekiği servis görevi sırasında kurulan toplam altı jiroskop bulunuyor. Bu jiroskoplar, teleskobun dengeli bir şekilde hedefe odaklanmasını sağlayan hayati bir role sahip.
Ancak zamanla bu jiroskoplardan üçü arızalandı. Dördüncüsü de aşınma belirtileri göstermeye başladı; bu durum, uzay aracının Nisan ayında güvenli moda geçmesine sebep oldu. Bu modda Hubble, yalnızca bir jiroskobunu kullanarak manevra yapabiliyor. Böylece her hareket ettiğinde yalnızca tek bir jiroskop, hareketin yükünü taşıyor; diğerleri ise güvenli bir şekilde beklemeye alındı.
Teleskobun Ömrü Uzadı
NASA, Hubble’ın bu şekilde görüntü kalitesini bozmadan çalışabildiğini kanıtladı. Ancak bu modda görüntüleme yapmak, çok daha uzun zaman alıyor. Ayrıca, Mars’tan daha yakın cisimlere odaklanmak da mümkün olmayacak. Hubble ve James Webb Teleskobu genellikle güneş sisteminin ötesindeki derin uzayı gözlemlemek için tasarlanmış cihazlardır.
NASA’nın bu kararı, Hubble’ın ömrünün çok daha uzayacağını düşündürüyor. Ayrıca olası arızalar nedeniyle uzaya bir teknik servis ekibi göndermeye duyulan ihtiyaç da şimdilik ortadan kaldırılmış oldu. Bu gelişmeler, Hubble’ın hala nitelikli gözlemler yapma potansiyelini koruduğunu gösteriyor.