Dünya Kupası Tahminleri ve Yapay Zeka
Dünya Kupası’nı kimin kazanacağına dair futbol tutkunları arasında birçok tahmin öne çıkıyor. Ancak, yapay zekanın da bu konuda katkıda bulunabileceğini düşünmek ilginç. Alan Turing Enstitüsü’nden bir yapay zeka modeli, bu yılki Dünya Kupası’nın sonucunu tahmin etme çalışmaları yaptı. Bu tahmine ulaşmak için kapsamlı verilere ihtiyaç duyuldu ve futbol dünyasında bu tür verilerin bulunması hiç de zor olmadı.
Araştırmacılar, GitHub kullanıcısı martj42‘nin 1872 yılından günümüze kadar her uluslararası maçın sonuçlarını ve istatistiklerini içeren derlenmiş veri setini kullanarak çalışmalara başladılar. Alan Turing Enstitüsü ekibi, bir basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Modelimizin 2014 ve 2018 Dünya Kupalarının sonuçlarını tahmin etmedeki başarısını test ettikten sonra, 2002 Dünya Kupası’ndan itibaren tüm uluslararası sonuçları kullanmaya karar verdik.”
İlgili açıklama devam ederek şöyle belirtti: “Eğitim verilerimizde en çok Dünya Kupası maçlarına ağırlık veriyoruz, ardından kıtasal turnuvalara, elemelere ve dostluk maçlarına da yer veriyoruz. Son maçlara daha fazla önem veriyoruz. Takım performansının güncel bir tahminini sağlamak için resmi FIFA sıralamalarını da modelimize entegre ediyoruz.”
Yapılan analizde, uluslararası olmayan oyunlara dayanan daha eski bir modelin algoritması, her maç için en olası skoru tahmin etmek amacıyla Bayes istatistiklerini kullanarak çalıştı. Ekip, geçmiş dünya kupalarına ait verileri hariç tutarak, bilinen kazananlar üzerinden (örneğin 2018 Dünya Kupası) tahmin yeteneklerini test edebiliyorlardı. Yöntem, 100.000 simülasyonda bu dünya kupasının tüm fikstürlerine uygulanarak bu yılki turnuvanın en muhtemel kazananları belirlendi.
Elde edilen sonuçlar, Brezilya’nın, yaklaşık %25’lik bir kazanma şansıyla en büyük favori olduğunu ortaya koydu. Analizde Belçika’nın ikinci, Arjantin’in üçüncü, Fransa’nın dördüncü ve İngiltere’nin beşinci sırada yer aldığı gözlemlendi. Bu takımları takiben İspanya, Hollanda, Danimarka, Portekiz ve Hırvatistan gibi diğer takımların da sıralamada yer aldığı belirtildi.
Ancak ekip, modellemede hava durumu, saat dilimlerine uyum ve bireysel oyuncuların olağanüstü performansları gibi bazı faktörlerin dikkate alınmadığını vurgulayarak, bu unsurların sonuçları etkileyebileceğini ifade etti.