Anton Sendromu: Görsel Anosognozi ve Klinik Özellikleri

Anton Sendromu: Görsel Anosognozi Nedir?

Nadir görülen inme ve beyin hasarı vakalarında, hastalar görme yeteneklerini tamamen kaybedebilirler. Ancak, bu durumun farkında olmayan klinisyenlerin, hastanın kör olduğunu belirlemesi günler alabilir. Daha da karmaşık bir durum, hastanın kendisinin de kör olduğunu bilmediği anlarda ortaya çıkar. Son derece nadir hallerde, hiç görmeyen biri, tamamen iyi görebildiğine inanabilir ve bunu ısrarla savunabilir. Kayıtlı tarihte yalnızca 28 vakada görülen bu durum, Anton sendromu olarak adlandırılmaktadır.

Anton Sendromunun Tanımı

Anton sendromu, başka bir deyişle görsel anosognozi, adını nörolog Gabriel Anton‘dan alır. Bu sendrom, kortikal olarak kör olan (beynin görsel bölgesindeki hasar nedeniyle) ancak görme yetisini kaybetmediğine inanan kişileri tanımlar. Bu bireyler, kör olmadıklarını ve iyi gördüklerini iddia ederler ve aksini savunan her türlü delili reddederler. Bu hastalar genellikle derin bir zihinsel karışıklık içinde bulunurlar. Ayrıca, nesnelere takılarak veya kapalı kapılardan geçmeye çalışarak, görme yetisi olmayan birinin yapması gereken zorlukları deneyimlerler.

Klinik Gözlemler ve Tanı Süreci

Doktorlar ve hemşireler, bu kişilerin görme yeteneğinin olmadığından şüphelenmeye başladıklarında, semptomların üstesinden gelmek son derece zor olabilir. Altı yaşından küçük bireylerde de görüldüğü bildirilmiş olmasına rağmen, bu sendrom özellikle yaşlı beyin hasarı hastalarında daha yaygındır. Bu tür beyin hasarları, tanı ve yönetim süreçlerini daha da karmaşık hale getirmektedir.

Tarihsel Bağlantılar ve İlk Tanımlamalar

Anton sendromu, klinik olarak ilk kez Gabriel Anton tarafından, her iki şakak lobunda da hasar olan ve hem sağır hem de kör olan 69 yaşındaki bir kadını gözlemlerken tanımlanmıştır. Ancak, bu sendroma benzer vakalar, Roma dönemine kadar uzanmakta ve Harpaste adlı bir kadının kör olduğu ancak kör olmadığına inandığı kayıtlarda belgelenmektedir. Bu kadının “çok karanlık” olduğu için odayı sürekli değiştiren görevlileri vardı. Bu durum, Seneca’nın MS 63’te yazdığı Lucilius’a Ahlaki Mektuplarında anlatılmaktadır.

Tedavi Yöntemleri

Anton sendromunun tedavisi, inme hastalarında gözlemlenen körlüğün nedenine odaklanmaktadır. Bazı durumlarda, multipl skleroz (MS) bu sendroma yol açabilir ve MS’i hafifleten ilaçlar, hastalara yardımcı olabilmektedir.