Avrupa Uzay Ajansı (ESA), en son hava gözlem uydusu olan Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1)‘i başarıyla devreye alarak, Dünya’nın ilk görüntüsünü dünyaya ulaştırdı. Bu uydu, Aralık 2022’de, Ariane 5 roketi aracılığıyla, Dünya’nın ekvatorunun 36.000 kilometre yukarısındaki sabit yörüngesine yerleştirildi. Görevleri arasında, Avrupa ve Afrika bölgelerindeki hava koşullarını sürekli olarak izlemek bulunmaktadır.
Uydu, yerleşik Esnek Birleşik Görüntüleyici teknolojisini kullanarak 18 Mart 2023 tarihinde Dünya’nın ilk görüntüsünü elde etti. Bu görüntü, Kuzey ve Batı Avrupa’nın geniş bir kısmını kapsamaktadır. Aynı zamanda, bulutlarla kaplı İskandinavya’nın yanı sıra, Batı Balkanlar ve İtalya’da gökyüzünün daha açık olduğu alanlar da yer almakta. İskandinav bölgesindeki yüksek enlemlerde, bulut yapılarıyla ilgili daha yüksek düzeyde ayrıntılar gözlemleniyor.
Ayrıca, Alpler’deki kar örtüsü, İtalya kıyılarındaki su tortuları ve Kanarya Adaları üzerindeki bulut girdapları gibi daha fazla detay da görüntüde yer alıyor. ESA’nın Direktörü Simonetta Cheli, bu görüntünün gösterdiği ayrıntı düzeyinin, gezegenimizi ve onu etkileyen hava sistemlerini daha iyi anlama fırsatı sunduğunu belirtiyor. Ajans, bu yeni uydu ve onun cihazlarının, ikinci nesil Meteosat uydularından çok daha yüksek çözünürlükte ve daha sık görüntüler elde edebildiğini vurguluyor.
Esnek Kombine Görüntüleyici, tüm Dünya diskini yalnızca 10 dakikada tarama kapasitesine sahip ve elde edilen görüntüleri sadece 2,5 dakikada Dünya’ya iletebiliyor. MTG-I1, 1977 yılında fırlatılan Meteosat-1 ile başlayan Avrupa hava durumu uydularının mirasını sürdürüyor. Bu uydu, ESA’nın önümüzdeki 20 yıl boyunca kritik hava durumu verilerini toplamak amacıyla başlatmayı planladığı toplam altı üçüncü nesil Meteosat görüntüleyicisinden ilki olarak öne çıkıyor.
Son 40 yıl içinde, seller, sıcak hava dalgaları ve fırtınalar gibi doğal afetler Avrupa genelinde yaklaşık 145.000 ölüme ve yaklaşık 500 milyon Euro ekonomik kayba yol açtı. ESA, MTG uydusunun şu anda veri toplama ve kalibre etme aşamasında olduğunu ve bu verilerin yıl sonuna kadar Avrupa ve diğer bölgelerdeki meteoroloji servislerine dağıtılacağını bildiriyor. Ayrıca, bu verilerin hava durumu uygulamalarında yakında kullanılmaya başlanacağı belirtiliyor.
Bahsi geçen resmin orijinal kalitedeki 68.91 MB boyutundaki sürümünü buradan indirebilirsiniz.