ABD’deki Özgürlük Heykeli, şüphesiz ki dünyadaki en büyük heykellerden biri olarak bilinir. Ancak, dünyanın en uzun heykeli unvanına sahip değildir. Birlik Heykeli, o kadar yüksektir ki, Özgürlük Heykeli’nin yukarı doğru uzattığı kolu karnına ulaşmakta zorlanır.
182 metre yüksekliğindeki bu dev heykel, Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki Kevadia kasabası yakınlarındaki Narmada Nehri’ne bakan bir konumda, tüm ihtişamıyla yer almaktadır. Heykel, Hintli bağımsızlık aktivisti ve Hindistan’ın ilk başbakan yardımcısı Vallabhbhai Patel’i temsil etmektedir. Mahatma Gandhi ile birlikte çalışan Patel, 1947’de Hindistan’ı İngiliz sömürge yönetiminden kurtaran şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemlerinde önemli bir rol üstlenmiştir. Patel, ödün vermeyen liderliği ve kararlılığı ile “Hindistan’ın Demir Adamı” olarak anılmaktadır.
Devasa Yapının Özellikleri
Birlik Heykeli’nin inşası 422 milyon dolara mal oldu ve çelik çerçeve ile bronz kaplama ile donatılmış betonarme bir yapıdan oluşmaktadır. Devasa boyutuna rağmen, saniyede 50 metreye kadar ulaşan rüzgarlara dayanacak şekilde tasarlanmış ve depreme dayanıklı bir yapı sınıfında yer almaktadır. Birlik Heykeli tamamlandığında, Çin’deki Bahar Tapınağı Buda heykelini 54 metre geride bırakarak dünyanın en büyük heykeli unvanını kazanmıştır.
Turizm ve Proje Gelişimi
Heykelin ayak parmakları yanında turistlerin çektikleri ve paylaştıkları fotoğraflar, bu muazzam yapının boyutunu daha iyi anlamalarına yardımcı olmaktadır. Heykelin inşası için başlatılan mega proje, Narendra Modi tarafından Ekim 2013’te, Gujarat’ın Başbakanı olarak görev yaptığı dönemde duyurulmuştur. Ekim 2018’de, Patel’in 143. doğum yıldönümünü kutlamak amacıyla heykel tamamlanmış, bu esnada Modi Hindistan başbakanı olmuştur.
Modi’nin iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi (BJP), Hindistan’ın tarihini ve güçlü bir Hindu kimliği duygusunu desteklemek amacıyla Patel gibi bağımsızlık hareketinin kahramanlarını öne çıkarmaya istekliydi. Başbakan Modi açılış töreninde, “Heykel, Hindistan’ın varlığını sorgulayanlara bu ulusun ebedi olduğunu ve olacağını hatırlatacak” diyerek, “Heykelin yüksekliği, gençlere ülkenin geleceğinin bu kadar büyük olacağını hatırlatmak içindir. Aynı zamanda mühendislik ve teknoloji yeteneklerimizin simgesidir.” şeklinde devam etmiştir.
Projenin Tartışmaları
Anıtın ulusal birliğin sembolü olması hedeflenmesine rağmen, bu heykel herkes tarafından kabul görmemiştir. Resmi açılışından bir gün önce, en az 300 aktivist heykeli protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanmıştır. İnşaat sürecinin, yerel çiftçileri ve çevredeki köyleri yerinden ettiği belirtilmiştir. Bazı eleştirmenler, projenin sadece turizm endüstrisine ve inşaat müteahhitlerine fayda sağladığını savunmuştur.
Buna rağmen, Birlik Heykeli, dünyanın en büyük heykeli unvanını uzun süre elinde tutamayabilir. Hindistan, Umman Denizi’nde, Mumbai kıyısının hemen açıklarında yapay bir adada 212 metreye kadar yükselebilen bir heykel inşa etmeyi planladığını duyurmuştur. Bu heykel, Shiv Smarak adıyla anılan, 17. yüzyıl Hintli savaşçı kralı ve Maratha İmparatorluğu’nun kurucusu Chhatrapati Shivaji Maharaj’ı tasvir edecektir. Heykelin başlangıçta 2022 yılına kadar tamamlanması umulmuş ancak henüz tamamlanmamış olup, yakın gelecekte bir açılış tarihi belirlenmemiştir.