Antibiyotik Direnci ve Gelecekteki Etkileri

Son günlerde The Lancet dergisinde yayımlanan çarpıcı bir araştırma, antibiyotik direncinin (AMR) 2050 yılına kadar dünya genelinde 39 milyon insanın ölümüne yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırma, dünya genelinden 204 farklı ülkede yaklaşık 520 milyon veriyi değerlendirerek, 1990-2021 yılları arasında antibiyotik direncine bağlı ölümlerin yıllık ortalama 1 milyon civarında olduğunu belirledi.

Uzmanlar, yaşlı bireylerin bu konuda daha yüksek risk altında olduğunu vurgularken, incelenen dönemde 5 yaş altı çocuklarda AMR oranında bir düşüş gözlemlenirken, 70 yaş ve üzerindeki bireylerde ise yüzde 80 oranında bir artış kaydedildi. Araştırmada, son yıllarda AMR’ye bağlı ölümlerin artış göstermeye devam ettiği ve önümüzdeki çeyrek yüzyılda bu ölümlerin oranında yaklaşık %70’lik bir artış yaşanabileceği öngörülmektedir.

“Bu büyük ve kalıcı bir sorun”

Washington Üniversitesi’nden baş araştırmacı Christopher J. L. Murray, antibiyotik direncinin bakteriyel kaynaklı hastalıkların tedavisinde ciddi bir engel oluşturduğunu belirterek, “Bu büyük ve kalıcı bir sorun.” ifadesini kullandı. Diğer bir araştırmacı, Los Angeles’taki California Üniversitesi’nden Kevin Ikuta ise, elde edilen sonuçların, 2050 yılına gelindiğinde dünya genelinde her dakika 3 kişinin AMR’ye bağlı enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını yitirebileceğini gösterdiğini açıkladı.

Ikuta, gelecek çeyrek asırda AMR’ye bağlı ölümlerin büyük çoğunluğunun Güney Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ifade etti ve “Şaşırtıcı bir şekilde, antibiyotiklerin aşırı veya bilinçsiz bir şekilde kullanıldığını gözlemliyoruz. Bu durum, bakterilerin zamanla daha dirençli hale gelmesi için ek bir baskı yaratıyor.” dedi.

Antibiyotik Direnci ve Gelecekteki Etkileri

Araştırmacılar, bu veriler ışığında, antibiyotiklerin aşırı kullanımının önlenmesi ve antibiyotiklere erişimin daha dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dair önemli çağrılarda bulundular.