Çin’in Yeniden Kullanılabilir Uzay Uçağı ve Gizemli Nesne J

Geçtiğimiz yıl, Çin uzay programı çerçevesinde toplamda 276 gün boyunca yörüngede kalan yeniden kullanılabilir bir uzay uçağı fırlatmıştı. Bu uzay aracı, kısa bir süre önce Dünya’ya döndü ve Çin Havacılık ve Uzay Bilim ve Teknoloji Kurumu (CASC) tarafından muhtemelen önemli verilerle geri getirildi. Ancak, CASC, uzay uçağının amacına dair hiçbir detay paylaşmamış durumda.

Uzay araştırmaları alanında uzmanlaşmış LeoLabs, uçağın bilinmeyen bir nesneye, adını Nesne J olarak verdiği bir cisme, birden fazla kez kenetlendiğini ortaya koyan yeni veriler elde etti. Bu nesnenin, uzay uçağının seferi sırasında geride bıraktığı bir uydu veya benzeri bir yapay nesne olduğu düşünülüyor.

LeoLabs, Dünya çevresindeki uyduları ve uzay enkazını izleme konusundaki uzmanlığıyla, birkaç büyük manevra ve Nesne J ile tekrarlayan kenetlenmeler gözlemlediğini bildiriyor. Uzay aracının bu bilinmeyen nesneye en az iki, muhtemelen üç kez yanaşmış olması gerektiğine dair inanışları var. Ancak, uzay aracının amacı gibi, Nesne J’ye neden kenetlendiği de henüz gizemini koruyor.

Çin, uzay istasyonunu işletme ve Ay’da bir üs kurma planlarıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl, Çinli bir Mars keşif aracı, Mars yüzeyinde bilimsel veriler toplamak üzere çalışmalarını başlattı. Bilim insanları, bu keşiflerle birlikte Mars kumullarında su kanıtı bulmuş olabileceklerini ortaya koydu. Ancak, Çin, uzay araştırmalarının büyük bir kısmını sır gibi saklamaya devam ediyor.