Deneysel bir göz implantı, gözümüzün merkezi görüşünü, yani yüzleri, ayrıntıları ve harfleri daha net görme yeteneğimizi, görme engelli bireylere geri kazandırma potansiyeline sahip. Klinik bir denemenin parçası olarak bu implantı kullanan birçok hasta, olumlu sonuçlar bildirdi.
Bu yenilikçi implant, ünlü girişimci Elon Musk’ın insanları ve yapay zekayı birleştirme hedefini güden Neuralink’e rakip olarak Science Corporation tarafından geliştirildi. Şirket, son klinik denemesinin ön sonuçlarını duyurarak, katılımcılardan bazılarının artık kitap okuyabilme, kağıt oynayabilme ve daha fazlasını yapabilme yeterliliğine ulaştığını bildirdi. Tüm bu başarılar, hastaların merkezi görüşlerinin belirli kısımlarını geri kazandıran bu deneysel göz implantı sayesinde mümkün kılındı.
Hastalar, tıbbi standartlara göre hala “yasal olarak kör” olarak kabul edilseler de, “Prima” adı verilen implant sayesinde daha net görme deneyimi yaşamaya başladılar. Bu implant, cerrahi olarak hastanın retinasının altına yerleştirilen yalnızca 2 mm’lik kare bir çip içeriyor. Prima çipinin yerleştirilmesi işlemi yaklaşık 80 dakika sürüyor.
Çip, bağlı bir gözlükle eşleşiyor ve bu gözlük, görüntüleri yakalayarak video çekiyor. Kızılötesi ışık desenleri, 378 ışıkla çalışan piksellerle kaplı olan çipe gönderiliyor. Deneysel göz implantı bu ışığı alarak, gözün doğal elektriksel darbelerini tetikleyen elektriksel uyarılara dönüştürüyor. Bu işlem, gözün kameranın gördüğü nesneler hakkında beyne bilgi göndermesini sağlayarak hastaların çevrelerini daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor.
Çipin gerçekleştirdiği bu dönüştürme işlemi sayesinde beyne iletilen sinyallerin yorumlanabilmesi mümkün hale geliyor. Bu yöntem, esasen gözün doğal görme sürecinde kullandığı tekniklerle paralellik gösteriyor.
Görüşü geri kazandırmak amacıyla yapılan birçok çalışma mevcut; ancak bu implantın oldukça umut verici olduğu söylenebilir. Yapılan testlerde elde edilen erken başarılar, implantın geleceği ile ilgili umutları artırıyor.
İlk yorum yapan olun