Eric Schmidt’in Yapay Zeka Üzerine Öngörüleri

Eric Schmidt’ten Yapay Zeka ve Gelecek Üzerine Öngörüler

Google’ın eski icra kurulu başkanı Eric Schmidt, en gelişmiş yapay zeka sistemlerinin yakın gelecekte ABD ve Çin’de, makineli tüfeklerle çevrili askeri üslerde konuşlandırılacağını öngörüyor. Arama motorunu 2001’den 2011’e kadar yöneten Schmidt, yapay zeka teknolojilerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde hızla bilgi edinme kapasitesinin artacağına ve bu sistemlerin zamanla birbirleriyle entegre bir şekilde çalışmaya başlayacağına dikkat çekti.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre net serveti 33,4 milyar dolar olan Schmidt, Amazon destekli yapay zeka girişimi Anthropic‘in de yatırımcıları arasında yer alıyor. Schmidt, yapay zeka bilgisinin yaygınlaşmasının düzenleyiciler için ciddi zorluklar yaratabileceğini belirterek, “Burada bilim kurgu tarafından ortaya atılan sorulara dalıyoruz” ifadesini kullandı. Yapay zeka ajanlarını, yeni bilgiler öğrenebilen büyük dil modelleri olarak tanımladı ve bu ajanların güçlü bir etkiye sahip olacağını öngördü; hatta bu sistemlerin milyonlarca olacağını belirtti.

Schmidt, “İşte bu noktada modellerin ne yaptığını anlamakta zorlanacağız. Ne yapmalıyız? Fişi mi çekelim?” şeklinde sordu. 69 yaşındaki eski yönetici, yapay zeka ajanlarının insanlar tarafından anlaşılamayan bir iletişim dili geliştirmesi durumunda ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini dile getirdi. “Ajanlar, biz insanların anlamadığı şekillerde iletişim kurmaya ve eylemlerde bulunmaya başladığında gerçekten bir sorun yaşayacağız. Bana göre sınır burasıdır” diye ekledi.

Schmidt, teknoloji şirketlerinin yeni yapay zeka teknolojilerinin düzenlenmesi konusundaki çabalarını Batılı hükümetlerle koordine ettiğini de vurguladı. Batılı şirketlerin, yapay zeka alanında iyi yönetildiğini ve olası davalara müdahil olduklarını, böylece riskleri en aza indirdiklerini belirtti. Ancak Schmidt, dünya genelinde bu teknolojileri insanlara zarar vermek için kullanabilecek kötü niyetli kişilerin bulunduğu konusunda uyarıda bulundu. Tüm teknolojilerin iki taraflı kullanılabileceğini ifade eden Schmidt, bu icatların kötüye kullanılma potansiyeli taşıdığını ve yaratıcıların bu konuda şeffaf olmaları gerektiğini vurguladı.

Schmidt’e göre, yapay zeka ve deepfake teknolojileri aracılığıyla yanlış bilgi yayma sorunu “çözülemez” bir mesele haline gelebilir. Geçtiğimiz yıl, OpenAI, Google DeepMind, Anthropic ve diğer laboratuvarlardan oluşan bir grup teknoloji lideri, gelecekteki yapay zeka sistemlerinin insanlık için salgın hastalıklardan ve nükleer tehditlerden daha ölümcül bir tehlike arz edebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Kar amacı gütmeyen Center for AI Safety tarafından yapılan açıklamada ise, “Yapay zeka kaynaklı yok olma riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır” denildi.