Fare Isırığı Sonrası Gelişen Leptospiroz Enfeksiyonu: Bir Vaka İncelemesi

Fare Isırığı Sonrası Gelişen Ciddi Enfeksiyon: Bir Vaka Raporu

Yakın tarihli bir vaka raporunda, Kanada’da yaşayan bir adamın tuvaletinde bulduğu bir fare ile yaşadığı talihsiz olay ve sonrasında gelişen sağlık durumu ele alındı. Bu adam, fare tarafından ısırılması sonucu alışılmadık bir enfeksiyona yakalanarak yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Neyse ki, tedavi süreci başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Bu olay, Ocak ayında Kanada Tabipler Birliği Dergisi’nde (Canadian Medical Association Journal) ayrıntılı bir biçimde yayımlandı. Raporda, 76 yaşındaki Montrealli bir adamın, üç gün süren ateş, baş ağrısı ve karın ağrısı şikayetleriyle acil servise başvurduğu belirtildi. Adam, yaklaşık üç hafta önce klozetinde bir fare ile karşılaşmış ve hayvanı çıkarmaya çalıştığı esnada iki parmağından ısırılmıştı. İlk müdahale sonrası, yarası tedavi edildi ve kendisine tetanos aşısı yapıldı.

İkinci acil servis ziyaretinde, yarasının iyi bir şekilde iyileştiği gözlemlenirken, yapılan testler sepsisin (genellikle enfeksiyonun sebep olduğu sistemik, hayatı tehdit eden bir tür iltihaplanma) geliştiğini ortaya koydu. Bu durum, hastanın yoğun bakım ünitesine kaldırılmasına neden oldu. Doktorlar, hastanın ısırık ve semptomları göz önüne alındığında, onun ya kemirgenlerin ağızlarında yaygın olarak bulunan bakterilerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan fare ısırığı ateşinden ya da Leptospira bakterisinin sebep olduğu leptospirozdan muzdarip olduğuna yönelik şüpheler taşıyordu.

Her iki hastalık da benzer tedavi yöntemleri ile yönetilebildiği için, doktorlar, daha ileri testler sonuçlanana kadar hastaya hızla damardan antibiyotik tedavisi uyguladı. Sonuç olarak, leptospiroz teşhisi konuldu.

Leptospira bakterisiyle enfekte olan herkes hastalanmıyor; başlangıçta ateş, titreme ve kas ağrıları gibi spesifik olmayan belirtilerle kendini gösterebiliyor. Bazı hastalar, bu ilk aşamayı atlatsa da ilerleyen dönemlerde karaciğere, böbreklere ve beyne ciddi zararlar verebilen ikinci bir aşama ile karşılaşabilirler. Şiddetli leptospirozun ölüm oranı %15’e kadar yükselebilir.

Bu Vakanın Özellikleri

Bu vaka, diğer leptospiroz örneklerinden farklı olarak, genellikle fare ısırıklarından kaynaklanmıyor. Leptospira bakterileri, kemirgenlerin tükürüğünde değil, idrarında bulunuyor. Bu nedenle insanlar genellikle enfekte olmuş idrarla doğrudan temas ederek ya da bu idrarın bulaştığı gıda ve suya maruz kalarak hastalığı kapıyorlar. Özellikle, aşırı yağışların leptospirozun salgınlarını tetiklemesine neden olduğunu gözlemlemek mümkündür.

Doktorların değerlendirmelerine göre, adamın enfeksiyonu, fare ısırmadan önce hayvanın ağız bölgesini bakterilerle kirlenmiş idrarla muhtemelen geçici olarak temas ettirmesi sonucunda oluşmuş olabilir. Ciddi hastalığına rağmen, adam antibiyotik tedavisine ve diğer müdahalelere olumlu yanıt verdi. Üç gün içerisinde yoğun bakım ünitesinden taburcu edildi ve kalan oral antibiyotik tedavisini sorunsuz bir şekilde tamamladı.

Leptospiroz, dünya genelinde farklı coğrafyalarda görülmesine rağmen, tropikal bölgelerde daha sık rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere birçok hayvan türü leptospirozu insanlara bulaştırabilir ve yayabilir. Özellikle iklim değişikliği ile birlikte aşırı hava olaylarının (örneğin sel) artması, hastalığın yaygınlığını artırabileceği öngörülmektedir.

Vaka raporu yazarları, fare ısırığı sonrası profilaktik antibiyotik verilmesi konusunda net bir fikir birliğinin bulunmadığını belirtmektedir. Ancak, antibiyotiklerin yüksek risk altındaki bireylerde leptospirozun önlenmesine yardımcı olabileceğine dair bazı araştırmalardan elde edilen bulgular ve fare ısırıklarının diğer bakteriyel enfeksiyonları yayabileceği gerçeği göz önünde bulundurularak, bu yaklaşımı test etmek için klinik deneylerin yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar.