Gizemli Hepatit Salgını Devam Ediyor
Gizemli hepatit vakaları dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. Son olarak Endonezya’da 3 çocuğun hayatını kaybetmesiyle birlikte, bu hastalıktan ölen çocuk sayısı 4’e ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre, 1 Mayıs itibarıyla 20 ülkede 50’den fazla ek vakanın soruşturulmakta olduğu ve en az 228 olası vaka bildirildiği belirtildi.
Hastalığın Gizemi Neden Kaynaklanıyor?
Bu hastalığa ‘gizemli hepatit’ denilmesinin sebebi, bilinen hepatit virüsleri olan hepatit A, B, C, D ve E’ye dair vakaların tespit edilmemiş olmasıdır. Uzmanlar, bu durumu daha iyi anlayabilmek için araştırmalarını sürdürmektedir.
Hastalığın Nedenine Dair Teoriler
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin raporuna göre, bu gizemli hastalığın olası nedenlerinden biri, normal şartlarda hafif geçmesi beklenen adenovirüs enfeksiyonu bulunan çocuklarda, ek bir etkenin daha ağır bir enfeksiyona veya karaciğer hasarına yol açmasıdır. Ancak, virüsün kesin nedeni henüz tespit edilememiştir.
Türkiye’deki Durum ve Uzmanların Görüşleri
TRT Haber, “Türkiye’de gizemli hepatit vakası var mı, nelere dikkat etmek gerekiyor?” sorusunu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan’a sordu. Akhan, şu bilgileri verdi:
- “Etkenin ne olduğunu bilmiyoruz” – “Bu hastalık başka kıtalarda da ortaya çıkmaya başladı ve etkenin ne olduğu henüz netleşmedi. Şu ana kadar tespit edilen 220’den fazla vakadan 70 kadarında adenovirüs 41 tespit edildi, ancak adenovirüslerin bu şekilde bir seyir izleme özelliği yok.”
- “Salgın Tehdidi Mevcut” – “Hastalık, özellikle bebekler ve 16 yaş altındaki çocukları etkiliyor. Karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor. Uzmanlar, adenovirüsteki değişikliklerin ya da koronavirüs ile adenovirüsün etkileşiminin salgın tehdidini artırabileceği üzerinde duruyor.”
- “Ülkemizde Görmedik Fakat Görebiliriz” – “Temizlik ve hijyenin çok önemli olduğunu unutmamalıyız. Eğer etken adenovirüs ise, solunum yolu ile bulaşabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalı. Bu süreçte, etkenin sekanslanarak tespit edilmesi, adının konulması ve gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Ülkemizde henüz bir vaka görülmedi ancak gelecekte görülebilir. Bu nedenle dikkatli olmamız ve vakaları takip etmemiz büyük önem taşıyor.”