İsviçre Alpleri’nde Tarihi Donma Noktası Rekoru
Avrupa’daki son sıcak hava dalgalarının etkisiyle, İsviçre Alpleri’nde donma noktası, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Bu yeni rekor, önceki kayıtlardan 70 metre daha yüksek bir noktaya, yani 5,184 metreye ulaşarak belirlenmiştir. İsviçre Federal Meteoroloji ve Klimatoloji Ofisi MeteoSwiss tarafından yapılan açıklamada, otomatik hava balonunun donma noktasına (0°C) ya da daha düşük bir sıcaklığa ulaşmadan önce bu yüksekliğe çıktığı bildirildi.
MeteoSwiss, bu durumun yeni bir rekor olduğunu vurgulayarak, 20 Temmuz 1995’te kaydedilen 5,117 metrelik önceki rekorun kırıldığını açıkladı. Özellikle, donma noktasının Batı Avrupa’da bu kadar yükseklikte bir seviyeye ulaşması, Alpler’in en yüksek zirvesi olan Mont Blanc’ı bile geride bırakması açısından dikkat çekici bir durumdur.
MeteoSwiss, bu hafta yeni rekora ulaşılmadan önce Temmuz ayında alışılmış ortalama değerlerin önemli ölçüde üzerinde bir donma noktası rakımının gözlemlendiğini belirtmiştir. Ajans, bir blog yazısında, “Temmuz ayı şu ana kadar rekor kırıyor” ifadesini kullanarak, “Bugüne kadar yalnızca 20 Temmuz 1995 tarihinde 5,000 metrenin üzerinde, tam olarak 5,117 metrede yalnızca bir ölçüm var. 4,900 metrenin üzerindeki bir değer ilk on içindeki bir yere karşılık gelir. Donma seviyesi, hava raporunun ayrılmaz bir parçasıdır. Sıcaklıkların donma aralığına düştüğü yüksekliği gösterir. Şu anda, bu sınır Alplerin en yüksek zirvelerinin üzerinde ve bu pek yaygın bir durum değil.” şeklinde açıklamada bulundu.
İklim krizinin etkileri, gezegenimizin yüksek rakımlı dağları da dahil olmak üzere hemen hemen her bölgesinde hissedilmeye başlandı. Araştırmalar, küresel ısınmanın birçok yüksek bölgede daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini ortaya koymaktadır. Örneğin, 2015 yılında gerçekleştirilen bir araştırma, 4,000 metrenin üzerindeki sıcaklıkların, son 20 yılda 2,000 metrenin altındaki rakımlara göre yüzde 75 daha hızlı ısındığını göstermektedir.
Bu sıcaklık değişimlerinin doğal bir sonucu olarak, canlıların yaşam alanları da değişim göstermektedir. Yapılan diğer araştırmalar, normalde daha alçak rakımlarda yaşayan hayvanların dağların zirvelerine doğru hareket etmeye başladığını ortaya koymaktadır.