Köpeklerin İnsan Stresini Algılama Yeteneği Üzerine Araştırma

Köpeklerin Stresi Algılama Yeteneği Üzerine Bir Araştırma

Kuzey İrlanda’nın Belfast kentinde gerçekleştirilen ilginç bir araştırma, köpeklerin insanların stres seviyelerini nasıl algıladığını mercek altına aldı. Bu çalışmada, Treo, Fingal, Soot ve Winnie isimli dört köpek, bilim insanları tarafından zorlu bir deney için kullanıldı.

Deneye katılan 36 gönüllüden, karmaşık bir matematik problemini çözmeden önce ve sonra ter ve nefes örnekleri toplandı. Bu süreçte, katılımcıların tansiyon ve nabız değerleri de ölçüldü. Araştırma sürecinde, köpekler bu örneklerin temel ve stres sonrası alınmış olanlarını ayırt edebilmek üzere özel olarak eğitildi.

Köpekler, her seferinde yalnızca beş saniye süresince örnekleri koklayarak, hangi örneğin stresli bir bireyden alındığını tespit etme yeteneği gösterdiler. Yapılan denemelerde, 720 denemeden 675’i başarıyla sonuçlandı. Bu durum, köpeklerin stres algılama konusundaki becerilerinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koydu; başarı oranları %90 ile %96,88 arasında değişiklik gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Clara Wilson, “Bulgular, insanlar stres altındayken terleri ve nefesleri aracılığıyla farklı kokular ürettiğimizi ve köpeklerin bu değişiklikleri ayırt edebileceğini gösteriyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bilim insanları, köpeklerin kortizol gibi stres hormonlarının kokusunu algılayabildiğini öne sürdü. Ayrıca, stresin “glukoneogenez, glikojenoliz ve lipolizin uyarılmasına, artan renin ve anjiyotensin II enzim seviyelerine” yol açtığını da vurguladılar.

Wilson, “Araştırma, köpeklerin insan stresini algılamak için görsel veya işitsel ipuçlarına ihtiyaç duymadığını vurguluyor.” diye ekleyerek, “Bu, türünün ilk örneği ve köpeklerin ter ve nefesten stresin kokusunu alabildiğine dair önemli bir kanıt sunuyor. Araştırmanın bulguları, hizmet ve terapi köpeklerini eğitirken büyük fayda sağlayabilir.” dedi. Bu çarpıcı çalışma, PLOS ONE dergisinde yayımlandı.