Koşan Tavuk Nebulası’nın Büyüleyici Mozaiği

Koşan Tavuk Nebulası’nın Büyüleyici Görüntüsü

Koşan Tavuk Nebulası'nın Büyüleyici Görüntüsü

Geçtiğimiz günlerde, James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’ya gönderdiği yılbaşı hediyesinde Uranüs’ün etkileyici bir görüntüsünü paylaşmıştı. Gelen olumlu tepkilerin ardından şimdi de sıra, Avrupa Güney Gözlemevi’nin bir parçası olan VLT’ye (Very Large Telescope) geldi. VLT, yeni paylaştığı görsel ile Koşan Tavuk Nebulası‘nın büyüleyici bir mozaiğini gözler önüne seriyor.

Bu inanılmaz mozaik, VLT tarafından özenle birleştirilen yüzlerce kareden oluşuyor. Koşan Tavuk Nebulası, gökyüzünde 25 dolunay büyüklüğünde bir alan kapladığı için tek bir fotoğrafa sığdırmak mümkün olmuyor. Bu nedenle, elde edilen görüntü, nebulanın birçok bölgesinin 1,5 milyar piksellik birleştirilmiş hali.

Bu görüntüde en dikkat çekici bölge IC 2948; bulutsunun ana yapısını oluşturuyor ve bazı gözlemciler tarafından koşan tavuğun başı ya da kuyruğu olarak tanımlanıyor. Merkezde ise neredeyse sütun benzeri bir yapıya sahip IC 2944 yer alıyor. Ayrıca, bu mozaikte bulutsuyla doğrudan ilgisi olmayan bir başka önemli unsur da Lambda Centauri yıldızı. Bu yıldız, çıplak gözle görülebiliyor ve Koşan Tavuk Nebulası’ndan çok daha yakın, yaklaşık 6,500 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Görselde ayrıca, ana bulutsudan ayrılmış yapılar olan Gum 39, 40 ve sağ altta bulunan Gum 41 gibi diğer ilginç yapılar da yer alıyor. Görüntüye daha yakından baktığınızda, buluttan yeni doğan bebek yıldızların yanı sıra, yoğun gaz ve tozdan oluşan karanlık bölgeleri de keşfedebilirsiniz.

Bu etkileyici görüntü, kelimelerle ifade edilemeyecek kadar muazzam. Tüm uzay severleri bu görselle baş başa bırakıyor ve daha detaylı incelemeleri için görselin tam boyutlu haline buradan ulaşabilirsiniz.