NASA, Plüton’un Gerçek Renklerini Gösteren Çarpıcı Görüntü Paylaştı

NASA’dan Plüton’un Gerçek Renklerini Gösteren Çarpıcı Görüntü

NASA'dan Plüton'un Gerçek Renklerini Gösteren Çarpıcı Görüntü

NASA, Cumartesi günü, New Horizons uzay aracı tarafından çekilen ve Plüton’un gerçek renklerini sergileyen etkileyici bir görüntüyü Instagram’da paylaştı. Bu çarpıcı fotoğraf, Plüton’dan tam olarak 22.025 mil (35,445 km) uzaklıkta çekilmiş olup, gezegenin ‘kalbini’ yani nitrojen ve metandan oluşan devasa bir buzul alanını gösteriyor.

Plüton’un yüzeyi, su, metan ve nitrojen gibi buzlarla kaplıdır ve kayalık bir çekirdeğe sahip olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, derin bir okyanus barındırdığına dair bulgular bulunmaktadır. NASA, Plüton’un yüzeyinin karmaşık yapısını, çatlaklar ve kraterlerle dolu, renk açısından zengin beyaz, ten rengi ve kahverengimsi-kırmızı tonlarıyla tanımlamaktadır.

Görüntüde, beyaz ve ten rengi alanlar, kahverengi-kırmızı yüzeyle birleşirken, kısmen görünen “kalp” bölgesi belirgin bir beyaz renkte kendini gösteriyor. Güneş’ten yaklaşık 5.9 milyar kilometre uzaklıkta bir yörüngede yer alan bu ‘cüce gezegen’, New Horizons aracı tarafından ziyaret edilen ilk uzay aracı olma özelliğini taşımaktadır. Araç, Plüton’u inceledikten sonra Kuiper Kuşağı’na doğru yol alacak; bu bölge, Güneş Sistemi’nin oluşum dönemine ait kalıntıları içermektedir.

Plüton, bir zamanlar Güneş Sistemi’ndeki dokuzuncu gezegen olarak kabul ediliyordu, ancak 2006 yılında yapılan bir yeniden sınıflandırma ile cüce gezegen statüsüne düşürüldü. Yalnızca 2.250 kilometre çapında olan Plüton, Ay’ın büyüklüğünün yaklaşık %66’sı kadardır.

Ortalama sıcaklıkların -232 derece Celsius civarında seyrettiği Plüton’un yüzeyi, su, metan ve azot gibi bileşenlerden oluşan bir buz tabakasıyla kaplıdır. Bu buz tabakasının altında, kayalık bir çekirdek ve muhtemel bir yeraltı okyanusu bulunduğu düşünülmektedir.