Yeni Optik Disk Teknolojisi ile Petabit Veri Depolama İmkanı

Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, bilgiyi üç boyutlu olarak depolayarak, optik bir diske bir petabit’e kadar veri sığdırmanın yolunu keşfettiklerini duyurdular. Bu buluş, DVD boyutundaki tek bir diskin içine 125.000 GB veri saklanabileceği anlamına geliyor.

Geleneksel olarak kullanılan DVD ve Blu-ray gibi optik diskler, uygun maliyetli ve dayanıklı yapılarıyla bilinse de, sınırlı veri depolama kapasiteleri nedeniyle yetersiz kalmaktadır. Bugüne kadar mevcut optik diskler, verileri yalnızca lazerle okunan tek bir bilgi katmanında saklamakta idiler. Ancak, Nature dergisinde yayımlanan yeni bir makalede belirtilen bir teknik sayesinde, sadece 54 nanometrelik bir alanda 100 katmana kadar veri okuyup yazabilmek mümkün hale geldi. Bu gelişme, küçük boyutlu disklerin tarih sahnesinden silinmesine neden olabilir.

Şanghay Üniversitesi Bilim ve Teknoloji profesörü ve makalenin ortak yazarlarından Min Gu, bu inovasyonun, gelecekte büyük veri merkezlerinin ayak izini ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabileceğini, böylece dijital ekonomi için sürdürülebilir bir çözüm üretebileceğini ifade ediyor.

Bu yeni teknoloji, hacim açısından bir flash bellek ve hatta bir hibrit sabit sürücü (HHD) ile karşılaştırıldığında çok daha fazla depolama kapasitesi sunuyor. Örneğin, tek bir optik diskin yüksekliği yaklaşık 1,2 milimetre iken, bir petabitlik veriyi saklayabilen bir dizi HHD diskin toplam yüksekliği yaklaşık 200 santimetreyi buluyor. Benzer şekilde, eşdeğer bir Blu-ray depolama dizisi ise etkileyici bir şekilde 2 metrenin üzerine çıkabiliyor.

Bu devrim niteliğindeki teknik, araştırmacıların, toplanma indüklemeli emisyon lüminojenlerine sahip boya dolgulu fotorezist malzemesi olan AIE-DDPR’yi geliştirmelerini gerektirdi. AIE-DDPR, araştırmacıların nanopartikül ölçeğinde lazerlerle hassas bir şekilde işlem yapabilmelerine olanak tanıyan, benzersiz bir depolama yöntemi sunan oldukça düzgün ve şeffaf bir film olarak tanımlanabilir.