Dijital Taciz ve Yapay Zeka: Gençler İçin Yeni Tehditler

Dijital Taciz ve Yapay Zeka: Yeni Bir Tehdit

Dijital teknolojilerin gelişimiyle birlikte, çevreye yönelik taciz ve iftiralar cezasız kalma dönemi, 1990’larda sona erdi. Günümüzde yasalar, bu tür tacizlere karşı çok daha sert önlemler almayı mümkün kılıyor. Florida’da yaşanan bir olay, dijital tacizin sonuçlarının ciddiyetini gözler önüne serdi. İki ortaokul öğrencisi, okuldaki arkadaşlarının sahte çıplak görüntülerini yapay zeka ile ürettikten sonra, kapıya gelen polisler tarafından tutuklandılar. Bu durum, gençlerin dijital dünyada alabilecekleri riskleri anlamaları açısından önemli bir ders niteliği taşıyor.

13 ve 14 yaşlarındaki bu öğrenciler, sınıf arkadaşlarının deepfake yöntemiyle, yani yapay zeka yardımıyla çıplak görüntülerini oluşturmakla suçlanıyorlar. Polis raporlarına göre, “12 ve 13 yaşları arasındaki” diğer öğrencilerin müstehcen görüntülerini oluşturmak için isimsiz bir “yapay zeka uygulaması” kullandıkları belirtiliyor. Bu olay, ABD’de yapay zeka tarafından üretilen çıplak görüntülerle ilgili olarak kaydedilen ilk suçlama örneği olabilir. İlgili yasalar, kurbanın rızası olmadan deepfake cinsel içerikli görüntülerin yayılmasını suç sayan 2022 tarihli Florida yasası çerçevesinde bu çocuklara üçüncü derece ağır suçlarla itham edilmesine neden oldu.

Tutuklamalar ve suçlamalar, yapay zeka tarafından üretilen çıplak görüntülerin paylaşılmasıyla ilgili olarak ülkede türünün ilk örneği gibi görünmektedir. Miami, Florida’daki Pinecrest Cove Academy’deki öğrencilerin 6 Aralık’ta okuldan uzaklaştırılmasının ardından yerel medya olayı gündeme taşıdı ve durum Miami-Dade Polis Departmanına bildirildi. Öğrenciler, bu soruşturma sonucunda 22 Aralık’ta tutuklandılar. Ancak bu dava, giderek büyüyen bir sorunun da habercisi. Reşit olmayan çocukların yapay zeka tarafından üretilen çıplak ve müstehcen görüntüler oluşturması, ülke genelindeki okul bölgelerinde yaygınlaşan bir sorun haline geldi.

  • Pek çok öğrenci, eğlence amacıyla sınıf arkadaşlarının çıplak görüntülerini üretebiliyor.
  • Bu tür olaylar duyulduğunda, okul yönetimi öğrencilere ceza vermekle kalmıyor; bazı durumlarda hukuki süreçler de başlatılıyor.

Florida’daki bu olayda konunun polise yansıması, çocukların cinsel istismarına dair yasaların devreye girmesini sağladı. İngiltere’de de birkaç yıl önce, öğrencilerin “intikam” amacıyla birbirlerinin çıplak / pornografik görüntülerini paylaşması kontrol edilemeyen bir toplumsal sorun haline gelince, bu konu için özel bir yasa çıkarılmıştı. Yapay zeka ile desteklenen bu tür görüntülerin üretimi, küçük çocukların birbirlerini hedef almasına neden olurken, bu durumun internet ortamında yayılması da tehlikeleri artırıyor.

Gelecek dönemde, yapay zekanın yardımıyla küçük çocukların birbirlerini çıplak bir şekilde resmedip bu görüntüleri internette yayma eylemleri daha da yaygınlaşabilir. Dolayısıyla, dünya genelinde küçük çocukların yapay zekaya erişimini sınırlayan yasaların ortaya çıkması, pek de şaşırtıcı olmayacaktır.