Dünya Okyanuslarındaki Sıcaklık Artışı ve Köpekbalıkları
Bilim insanlarına göre, dünya okyanuslarının kaydedilen en yüksek yüzey sıcaklığına ulaşmasının ardından köpekbalıkları daha da saldırgan hale gelmiş olabilir. Avrupa Birliği’nin hava durumu servisi Copernicus, yakın zamanda deniz yüzeyi sıcaklıklarının ortalama 20.96 santigrat dereceye çıkarak, 2016 yılında kaydedilen bir önceki en yüksek sıcaklık olan 20.95 dereceyi geride bıraktığını duyurdu. Bu artış, balıklar ve mercanlar için ciddi sorunlar oluştururken, deniz seviyesinin yükselmesine de yol açabiliyor.
Okyanuslar ısındıkça, morina gibi soğuk suyu seven balık türleri, daha serin sulara ulaşabilmek için kuzeye doğru göç etmek zorunda kalıyorlar. Köpekbalıkları gibi yırtıcıların ise, daha sıcak koşullarda daha agresif hale gelmeleri ve saldırganlık göstermeleri olasıdır.
Yukarıda yer alan veriler, ortalama deniz sıcaklıklarının kayıtların başladığı 1970’lerin sonundan bu yana sürekli bir artış gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu konuda, günlük küresel deniz yüzeyi sıcaklığı, 1 Ocak 1979’dan 23 Temmuz 2023’e kadar her yıl için bir zaman serisi olarak çizilmiş. 2023 ve 2016 yılları, sırasıyla parlak kırmızı ve koyu kırmızı ile gölgelendirilmiş kalın çizgilerle gösterilmiş. Diğer yıllar ise ince çizgilerle temsil edilmekte ve renk geçişleri, maviden (1970’ler) kiremit kırmızısına (2020’ler) doğru on yıllara göre gölgelenmiş.
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Temmuz ayının önemli bir farkla en sıcak ay olduğunu vurgulamaktadır. Yukarıdaki grafikte, dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak 30 ay gözler önüne serilmektedir. Bilim insanları, okyanusların neden bu kadar sıcak olduğunu araştırmaya devam etse de, iklim değişikliğinin denizleri çok daha sıcak hale getirdiğini ve bunun büyük ölçüde sera gazı emisyonlarından kaynaklandığını belirtmektedirler.
Kırılan sıcaklık rekoru, bu yıl İngiltere, Kuzey Atlantik, Akdeniz ve Meksika Körfezi gibi pek çok denizde etkili olan sıcak hava dalgalarının ardından gerçekleşti. Reading Üniversitesi ve Ulusal Atmosferik Bilim Merkezi’nden Profesör Rowan Sutton, okyanusların ısınmasının son derece endişe verici olduğunu ifade etti. Bu durum, gelecekteki ısınmanın önüne geçmek ve gözlerimizin önünde cereyan eden ciddi değişikliklere uyum sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini gösteren bir alarm zili niteliğindedir.