Korsanların Göz Bandı: Gerçekler ve Efsaneler

Korsanlar hakkında pek çok farklı bilgi duymuş olabilirsiniz. Bu bilgiler arasında, korsanların hazinelerini anlaşılmaz bir sebep olmadan gömmeleri, hepsinin İngiliz çiftçiler gibi konuşmaları gibi birçok şaşırtıcı klişe de yer alıyor. Popüler kültürde en sık rastlanan karakteristik özelliklerden biri, korsanların göz bandı takmasıdır. Bu ilginç gelenek, birçok insanın aklında çeşitli sorular uyandırmaktadır. Peki, korsanların neden göz bandı taktığını hiç merak ettiniz mi? Bu konuda pek çok teori mevcut; ancak en yaygın olanı göz yaralanmaları ile ilgilidir. Fakat gerçekler, bu görüşün çok daha karmaşık olduğunu ortaya koyuyor.

Tarihsel kanıtlar olmaksızın öne sürülen bir teori, göz bandının göz yaralanmalarından kaynaklanmadığı, aksine savaşlar sırasında korsanların görüşünü iyileştirmeye yardımcı olduğu yönündedir. Bu noktada, korsanların başka bir gemiye binerken ve güverte altına inmeden önce, gözlerinin ışık eksikliğine alışmasının zaman alacağı düşünülmektedir. Göz bandı takmak, korsanların bir gözünün güneş ışığına, diğerinin ise karanlığa alışmasını sağlar. Böylece, güvertenin altına indiklerinde göz bandını kaldırdıklarında daha iyi görebilirlerdi.

Benzer bir şekilde, korsanlar geceleri güvertenin altında mum ışığında dururken göz bandını takmış olabilirler. Bu durumda, bant, gece görüşlerini hazırlamak için bir araç olarak işlev görüyordu. Böylece, herhangi bir anda savaşmak veya başka korsanlık faaliyetleri gerçekleştirmek için tekrar güverteye çıktıklarında, gözleri daha iyi uyum sağlardı.

Mythbusters (Efsane Avcıları) programı, 2007 yılında korsanlara özel bir bölümde bu fikri inceledi. Kari, bir göz doktoruna gönderildi; bu doktor, biri parlak ışığa maruz bırakılan ve diğeri bant ile kapatılmış olan gözlerin gece görüşünü test etti. Tahmin edebileceğiniz gibi, kapatılan göz karanlığa hızla uyum sağladı ve parlak ışığa maruz kalan göze göre çok daha hızlı bir şekilde görebildi. Mythbusters ekibi, efsanenin makul olduğuna karar verdi, ancak bu durum gerçekten böyle bir uygulamanın var olduğu anlamına gelmiyor.

Korsan tarihçisi Dr. Rebecca Simon, “korsanların göz bandı taktığına dair hiçbir kanıt yoktur17. ve 18. yüzyıllara ait herhangi bir birincil kaynakta, bunlara dair hiçbir resim veya gravür bulunmuyor ya da bahsedilmiyor.” Bu da, korsanların göz bandı takmasının tarihi bir gerçeklikten çok, popüler kurgunun bir yansıması olduğunu düşündürüyor.

Hepsi Popüler Kültürün Bir Kurgusu mu? Daha olası açıklama ise, aksanlar gibi göz bandının da tarihsel gerçeklerden ziyade popüler kurgunun sonucu olduğudur. Simon, “Bu efsaneler büyük ölçüde Robert Louis Stevenson’ın Treasure Island [Hazine Adası] adlı romanından geliyor. Hikayenin karşı karakteri Long John Silver, Jack Sparrow gibi diğer birçok popüler kültür korsanına model oldu” diyor. Bu bağlamda, korsanlar hakkında bildiklerimizin çoğu, edebi eserler ve sinema tarafından şekillendirilmiş bir efsaneler silsilesidir.