Worldcoin ve İris Taraması: Kripto Para Dünyasının Yeni Oyuncusu
Worldcoin, kripto tabanlı “bedava para” vaadiyle dikkat çeken bir projedir. Ancak, eğer bu projeye dahil olan kişilerden biriyseniz, biyometrik yatırımınızın lansmanından bu yana değerinin yarıdan fazla azaldığını duymak sizi üzecektir. Worldcoin’in kripto parası WLD, 24 Temmuz’daki ilk çıkışından bu yana sürekli bir değer kaybı yaşamıştır.
İlk olarak The Block tarafından bildirilen verilere göre, CoinGecko istatistiklerine göre WLD’nin fiyatı, Ağustos başında 2,50 doların biraz altındayken, 25 Ağustos itibarıyla yaklaşık 1,31 dolara düştü. Bu, son 30 gün içinde %44’lük bir düşüşe işaret ediyor. Eğer bu düşüş eğilimi devam ederse, WLD’nin fiyatının bir ay içinde tek haneli rakamlara düşmesi muhtemel görünüyor.
Worldcoin sistemine kayıt olmak isteyen kullanıcıların, irislerinin taranması gerekiyor. Bu işlem, “Orb” adı verilen büyük, çelik bir cihaz aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Kullanıcılara, hesaplarını oluştururken, bir yapay zeka botu yerine gerçek bir insan olduklarının kanıtı niteliğinde olan World ID adı verilen bir belge sağlanıyor. Tüm bu süreçler, WLD tokenleri için evrensel bir cüzdan ve ödeme yöntemleri sunması beklenen World uygulaması ile bir araya geliyor.
Şirket, 13 Temmuz itibarıyla World ID için 2 milyondan fazla kayıt aldığını duyurdu. Lansman sırasında, Worldcoin, genişleyen kullanıcı tabanına 43’ten fazla WLD tokeni tahsis etti. Worldcoin’in kurucu ortağı ve yapay zeka alanındaki öncülerden Sam Altman, lansmandan sadece üç gün sonra iris taratma işlemleri için “dünya çapında çılgın çizgiler” uygulamasını tanıttı. Ancak bu heyecan, uzun sürmeden yerini hayal kırıklığına bıraktı.
İris taraması yaptıran kullanıcılar, değerinin en yüksek olduğu dönemde yaklaşık 60 dolar değerinde olan 25 WLD tokeni aldılar. Ancak, şu anda bu tokenların değeri 30 doların biraz üzerinde. Erken yatırım yapan birçok kişi, kripto hesaplarında çok daha fazla değere sahip olabilir; ancak, ellerindeki tokenları tutmaya devam ettilerse, şu anki değeri, ilk yatırımlarının yarısı kadar bir seviyeye düşmüş durumda.
Bu durumdan memnun olanlar arasında, yalnızca Worldcoin’in erken değer kaybına güvenerek açığa satış yapan yatırımcılar bulunuyor. Worldcoin’in arkasındaki şirket olan Tools for Humanity, token fiyatları hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, kurucu ortak Alex Blania, World App’in aylık 1,7 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu belirten bir tweet paylaştı. Ancak, o dönem uygulamanın ilk sürümünden bir ay bile geçmemişti.
Sorunun bir kısmı, biyometrik veri toplama uygulamalarına dayanıyor. Tools for Humanity, kullanıcıların iris verilerinin anonimleştirildiği ve şifrelendiği iddiasında bulunmasına rağmen, bu yılın başlarında Quartz tarafından bildirildiği gibi, Kenya’nın başkenti Nairobi’de yaşayan insanlar, popüler mobil para uygulaması M-Pesa’ya bağlı bedava para beklentisiyle cezbedildi. Lansmandan sadece bir hafta sonra, Kenya devlet yetkilileri, şirketin faaliyetlerini durdurdu ve göz küresi tarama teknolojisinin çevrelediği güvenlik riskleri nedeniyle araştırma başlattıklarını duyurdu. Ayrıca, yerel kaynaklar, Kenya polisinin, ülkenin soruşturmayı açıklamasından yalnızca birkaç gün sonra Worldcoin ofislerine baskın düzenlediğini bildirdi.