Perseverance Keşif Aracının Yeni Hız Rekoru
NASA’nın AutoNav olarak bilinen gelişmiş bir bilgisayar pilotu ile donatılmış Perseverance keşif aracı, Şubat 2021 tarihinde Mars’a inişinin ardından önemli ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor. Perseverance’dan gelen son haber, Mars yüzeyinde yeni bir hız rekoru kırdığını duyuruyor. Araç, 26 Haziran ile 31 Temmuz tarihleri arasında Snowdrift Peak adı verilen alanda 759 metre mesafe katetti. Dünya’daki insanlar için bu mesafe sıradan görünse de, NASA’nın basın açıklamasına göre bu başarı, diğer Mars keşif araçlarının harcayacağı sürenin yaklaşık üçte biri kadar bir zaman diliminde gerçekleştirildi.
Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratory’de (JPL) Perseverance’ın keşif aracı planlama yardımcı lideri Tyler Del Sesto, bu arazinin zorluklarını vurguladı. Del Sesto, “Perseverance, daha önce karşılaştığı her şeyden çok daha zorlu bir arazide çalıştı; alan tamamen büyük kayalarla doluydu.” dedi. Ekip, haftalarca sürecek bir yol değişikliği yerine, “hemen bu alanın içine daldı.”
Keşif aracının bilimsel araştırmalar için ilgi çekici alanlar arasındaki sürüş süresini azaltmasına yardımcı olan AutoNav sisteminin yetenekleri, Science Robotics dergisinin Temmuz sayısında detaylı olarak açıklandı. Yedi yıl boyunca Perseverance’ın AutoNav yazılımı üzerinde çalışan Del Sesto, keşif aracının Snowdrift Peak’teki yolculuğunun Curiosity keşif aracının başarabileceğinden yaklaşık 12 sol (Mars günü) daha hızlı olduğunu belirtti.
Makalenin baş yazarı ve görevin JPL’deki robotik operasyonlar baş mühendisi Vandi Verma, yaptığı basın açıklamasında “Gezicimiz, ‘iki beyin bir beyinden iyidir’ atasözünün mükemmel bir örneğidir.” diyerek ekledi: “Perseverance, iki bilgisayar beyninin birlikte çalıştığı ve anında karar vermesine olanak tanıyan ilk keşif aracı.”
Çift Beyin ile Gelen Rekorlar
Bu çift beyin yeteneği, Perseverance’ın, 347,7 metre tek günlük sürüş mesafesi ve 699,9 metre ile insan olmadan en uzun sürüş dahil olmak üzere bir dizi rekor kırmasını sağladı. Perseverance keşif aracı, gezileri sırasında yeni zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Keşif aracı, 7 Eylül’de dördüncü bilim seferine başladı ve Kızıl Gezegen’in çevre geçmişine ve antik mikrobiyal yaşamın potansiyel işaretlerine dair içgörüler sağlayabilecek karbonatlar açısından zengin bir sırt olan “Mandu Duvarı”nda keşifler yapıyor.
Bir ekip üyesi, keşiflerin gelişen doğasına dikkat çekerek, Mars’ın özelliklerini gelecekte referans olarak kullanmak için yalnızca gözlem yapma günlerinin sona erdiğini vurguladı.
Sojourner, Spirit, Opportunity ve Curiosity
Mars keşif araçları 1997’den bu yana büyük ilerlemeler kaydetti. Her 13 santimetrede bir durması gereken mikrodalga fırın boyutundaki Sojourner‘dan, her 0,5 metrede bir duraklayan golf arabası boyutundaki Spirit ve Opportunity‘ye kadar, gelişim net ve sürekli bir şekilde ilerledi. 2012 yılında fırlatılan Curiosity, sürüş kararlarına yardımcı olmak için bir yazılım yükseltmesi aldı; ancak Perseverance’ın daha hızlı kameralar ve görüntü işleme için özel bir bilgisayar da dahil olmak üzere ileri teknolojisi onu diğerlerinden çok daha ayrı bir konuma getiriyor.
Del Sesto, geçmiş keşif araçlarının mirasına saygı duruşunda bulunarak, “Elbette, ekipteki herkes bu performans seviyesine ancak devlerin omuzlarında durarak ulaştığımızın bilincinde. Sojourner, Spirit, Opportunity ve Curiosity, bu yolculukta öncü oldular.” şeklinde konuştu.