Kıyamet Deposu’nda Sanal Gerçeklik Deneyimi

Yeni bir sanal gerçeklik (VR) deneyimi, çevre bilincine sahip olanların, Dünya’nın tohumlarını felaketten ve çevresel yıkımdan korumak amacıyla Kuzey Kutbu’nda inşa edilen, “Kıyamet Deposu” olarak bilinen Svalbard Küresel Tohum Deposu’nda gezinme fırsatı sunuyor. Bu çevrimiçi deneyim, Virtual Tour Company tarafından tohum deposunun açılışının 15. yıl dönümü vesilesiyle bu ayın başlarında başlatıldı. Katılımcılar, ücretsiz bir şekilde ve herhangi bir kayıt gerektirmeden bu deneyime dahil olabiliyor. Tek yapmanız gereken şirketin resmi web sitesindeki bağlantıyı kullanmak.

Kullanıcılar, sanki bir turdaymış gibi deponun hem dışını hem de içini keşfedebiliyorlar. Bu sanal turda, bilgi edinmenizi sağlayacak çok sayıda bilgi metni ve sesli rehber de mevcuttur. Norveç Gıda ve Tarım Bakanlığı tarafından bölgesel gen bankası NordGen ve Crop Trust ile birlikte inşa edilen bu depo, uzak Arctic Svalbard takımadalarında, Norveç’in Spitsbergen adasında yer alıyor. Karla kaplı bir tepenin yamacında konumlanan depo, şu anda dünya genelinden 1,1 milyondan fazla tohum çeşidini barındırıyor.

  • Tohumların büyük bir kısmı, pirinç ve buğday gibi yaygın olarak tüketilen tahıllardan oluşmaktadır.
  • Ayrıca, binlerce meyve, sebze, bitki türü, kenevir ve afyon gibi diğer bitki örnekleri de burada korunmaktadır.

Bu numuneler, yaşlanmayı olabildiğince geciktirmek amacıyla -18°C’de saklanıyor. Deponun bu kadar uzak bir bölgede bulunmasının sebeplerinden biri, Svalbard’ın doğal olarak soğuk olan iklimidir. Bunun yanında, bu ada, insan faaliyetlerinin olumsuz etkilerinden iyi bir şekilde izole edilmiş bir konumda, ulaşım yollarına ve altyapıya da iyi bir şekilde bağlıdır.

Bu deponun temel görevi, Dünya’nın gelecekteki gıda arzını güvence altına almak için bitki genetik çeşitliliğini korumaktır. Web sitesinde belirtilen bilgilere göre, bu görev “dünyanın gelecekteki gıda arzını sağlamak için küresel topluluğun ortak çabasına katılan tüm gen bankalarından ve ülkelerden gelen tohum kopyalarının uzun vadeli depolanmasını” sağlamaktır. Başka bir deyişle, kötü yönetim, finansman kesintileri, savaş veya iklim değişikliği gibi felaket durumlarında dünya genelindeki tohumlar, gen bankaları için sağlam bir yedek olarak korunmaktadır.

Ancak, biraz ironik bir şekilde, deponun iklim krizi nedeniyle eriyen kalıcı buzlara karşı savunmasız olabileceğine dair bazı tahminler de mevcuttur. Bu durum, depodaki tohumların korunma amacına yönelik endişeleri beraberinde getiriyor.