Beyaz Saray, Yapay Zeka Güvenliği İçin Şirketlerle İşbirliği Yapıyor

Beyaz Saray, kullanıcıları yapay zeka teknolojilerinin potansiyel risklerinden korumak amacıyla, alanında önde gelen yedi yapay zeka şirketini bir araya getiriyor. Bu şirketler arasında Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI yer alıyor.

Bu şirketler, Beyaz Saray tarafından yapılan çağrıya yanıt vererek, yapay zekanın oluşturduğu riskleri azaltmak için bir dizi gönüllü taahhütte bulunmayı kabul ettiler. İstenilen taahhütler arasında, siber güvenlik yatırımlarını artırmak, ayrımcılık üzerine araştırmalar yapmak ve yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin kullanıcıları bilgilendiren yeni bir filigran sistemi ile işaretlenmesi yer alıyor.

Şirketlerin bu taahhütlere katılmaları gönüllü olduğu için, taahhütlerini yerine getirmemeleri durumunda şu anda herhangi bir yaptırım söz konusu değil. Ancak, bu taahhütlerin birçoğunun en kısa sürede hayata geçirilmesi bekleniyor. Beyaz Saray yetkilileri, Perşembe günü gazetecilerle yaptıkları görüşmede, Biden yönetiminin, yapay zekanın oluşturduğu riskleri ele almak için bir dizi yeni yasa üzerinde çalıştığını ifade ettiler.

Biden yönetimi, son birkaç ay içinde yapay zekayı değerlendirmek amacıyla teknoloji yöneticileri, işçi ve sivil haklar liderleri ile bir araya geldi. Mayıs ayında Beyaz Saray, yapay zeka teknolojilerini geliştiren şirketler için daha fazla finansman ve politika rehberliği sağlamak üzere, yedi yeni Ulusal Yapay Zeka Araştırma (NAIR) Enstitüsü kurmak için Ulusal Bilim Vakfı’na 140 milyon dolar tahsis etti.

Ayrıca, Google, Microsoft, Nvidia ve OpenAI gibi teknoloji devleri, bu yılki Def Con etkinliğinde dil modellerinin halka açık bir şekilde değerlendirilmesine izin verme taahhüdünde bulundular. Bu gelişme, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer’in, Kongre için yenilikleri engellemeden teknolojiyi düzenleme planını başlatmasından sadece bir ay sonra gerçekleşti.

Schumer’in başlattığı SAFE (Güvenlik, Hesap Verebilirlik, Temel Prensipler, Açıklama) Çerçevesi, belirli politika talepleri sunmamakla birlikte, yasa yapıcıları yapay zekanın ulusal güvenliğe zarar verme, iş kaybına yol açma ve yanlış bilgi üretme potansiyeli üzerine kurallar geliştirme noktasında bir araya gelmeye çağırıyor. Ayrıca, Schumer’in planı çerçevesinde senatörler için bir dizi bilgilendirme oturumu düzenleniyor. Üçüncü oturum önümüzdeki hafta gerçekleşecek. İlk iki toplantıda, teknoloji hakkında bilgiler verildi ve ulusal güvenlik açısından taşıdığı riskler ele alındı.

Schumer’in duyurusundan bu yana, her iki partiden de milletvekilleri, teknolojiyi düzenlemek amacıyla yeni yasalar önerdiler. Savunma Bakanlığı, üretici yapay zekanın kullanımını sınırlayan bazı yeni kuralları, bu yıl zorunlu olarak geçmesi gereken Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na ekledi. CNN’in bildirdiğine göre, senatörlerin bu tedbiri onaylamak üzere önümüzdeki hafta oy kullanması bekleniyor.

Yedi şirketin temsilcileri, bu taahhütlerin resmi olarak imzalanması için bugün Beyaz Saray’da düzenlenecek bir zirvede bir araya gelecek. Bu zirve, yapay zeka alanında daha güvenli ve etik uygulamaların geliştirilmesi yönünde atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.