ChatGPT ve Bard: Yapay Zeka Karşılaştırması

Chip Dergisi Arşivinden (Şubat 2024)

Chip Dergisi Arşivinden (Şubat 2024)

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin, yılın başında aniden ortaya çıkması, kitleleri heyecanlandırması ve Google’ın kendisini baskı altında hissetmesi oldukça belirgindi. Microsoft’un büyük yatırımlar yaparak sohbet robotunu Bing aramasına entegre etmesinin ardından bu durum daha da dikkat çekici hale geldi. Google, bu duruma Bard adlı bir yapay zeka ile yanıt vermeye karar verdi. Bard, inancınıza bağlı olarak bir sohbet robotu veya üretken bir yapay zeka olarak kabul edilebilir. İlk canlı tanıtımında James Webb Uzay Teleskobu ile ilgili yaptığı bir gaf, Google’ın Bard’ı başlangıçta yalnızca AB dışındaki ülkelerde etkinleştirmesine neden oldu. Ancak Bard, bir süredir Türkiye’de de erişilebilir durumda ve Türkçe olarak da kullanılabiliyor.

Bard ChatGPT’ye Karşı

Bard ChatGPT’ye Karşı

Bard ile ChatGPT arasındaki temel fark nedir? Chip Dergisi’nin haberine göre, bu fark büyük ölçüde veri kaynaklarından kaynaklanmaktadır. Gemini, sürekli olarak internetten bilgi alıyor ve bu sayede en güncel verilere sahip olabiliyor. Öte yandan ChatGPT, yalnızca Eylül 2021’den önce oluşturulmuş bilgilerle sınırlı; bu nedenle, güncel bilgilere erişim sağlayamamaktadır. ChatGPT’yi güncel bilgilerle kandırmanın tek yolu, mevcut metinleri kopyalayıp bir istem olarak yapıştırmaktır. Örneğin, metni özetlemesi veya yeniden yazması için talimat vermek gibi. Google Bard, yani yeni adıyla Gemini, günlük olarak web’deki bilgilere bağımsız olarak erişim sağlayabiliyor. Ayrıca, URL’leri doğrudan girebilir, bu sayede uzun makalelerin özetlenmesini de sağlayabilirsiniz. Sonuç olarak, ChatGPT, Bard’a kıyasla daha yapay bir sınırlılık içinde görünmektedir, özellikle de kapasite sıkıntısı yüzünden genellikle kullanılamayan ücretsiz sürümde. Bard ayrıca hız konusunda da öne çıkıyor. Testlerimiz sırasında, ChatGPT kelime kelime veya harf harf biraz uzun yanıtlar verirken, Bard kısa bir süre içinde yanıtını veriyor.

Hadi bakalım: Bard’ı Kullanma

Bard’ı kullanmak için bard.google.com web sitesine gidin ve „Oturum Aç“ düğmesine tıklayın. Bir Google hesabıyla giriş yapın (eğer yoksa, ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz). Bir sonraki sayfada „Bard’ı Dene“ seçeneğine tıkladıktan sonra Bard’ı yönlendirmelerle beslemeye başlayabilirsiniz. Bard isminin, „Avon’un Ozanı“ olarak da anılan Shakespeare’e bir atıfta bulunduğu söylenmektedir.

Gerçekleri İletmek

Sonuçların olgularla ilgili bir soruya göre nasıl değiştiğini bulmak için „Humusu hangi ülke icat etti?“ sorusunu sorduk. ChatGPT, humusun kökeninin tam olarak bilinmediğini ve Lübnan, Filistin veya İsrail’de ortaya çıkmış olabileceği tahmininde bulunuyor. Bard ise, bir kaynak ve bir Google araması bağlantısı ile birlikte daha kapsamlı bir yanıt sunuyor. Bard, kelimenin kökenini ve ilk kez ne zaman kullanıldığını da açıklıyor. Olası menşe ülkeleri olarak Mısır, Suriye, Lübnan ve İsrail’i veriyor. Bard’a bu konuda artı puan.

Yaratıcı Olmak

Yaratıcı Olmak

Kendisinden bir şiir yazması istendiğinde, ne kadar yaratıcı olduğunu belirlemeye yönelik bir test gerçekleştirdik. Görevimiz: „Lütfen yazın futbol, kışın satranç oynamayı seven ve torunlarıyla kağıt oynayan 99 yaşındaki büyükbabam için kısa bir şiir yazın“. Burada dil ve içerik açısından puan açıkça ChatGPT’ye gidiyor. Yazdığı ilk kıta: „Yazın altın ışıltısında, sahaya çıkar, Ruhu coşkulu, tutkusu açığa çıkmış. Doksan dokuz yaşında, hala oyun oynuyor, Futbol, onun neşesi, sonsuza dek yanıyor.“ Öte yandan Google Bard, „Birçok yeteneği olan bir adam, Uzun yılların adamı, Oynamayı seven ve asla korkmuyor gibi görünen bir adam.“ şeklinde oldukça zayıf bir içerik üretiyor. Bu yarım bir kafiye ama yaratıcı olmaktan çok uzak. Şiirin geri kalanı da açıkça ChatGPT’nin lehine. Bu nedenle galip olan ChatGPT.

İçeriği Özetleme

İçeriği Özetleme

Yaygın bir görev de metinleri ve içerikleri özetlemektir. „Tüm Star Wars serisini 1.000 kelimeyle özetleyin“ sorusu, Bard’ın çok zayıf bir özet sunduğunu ve başlangıçta dokuz filmden bahsetmesine rağmen görünüşe göre sadece IV ila VI. bölümlerini bildiğini göstermekte. ChatGPT ise doğru ve dilbilgisel açıdan iyi bir özet sunuyor ve neredeyse ironik bir şekilde, 1.000 kelimelik bir özetin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Bu noktada puan ChatGPT’ye gidiyor.

Teknik Bilgi

Şimdi ise teknik bilgileri ölçmekteyiz. „Yazılımcı olmayan birine API’yi açıkla“ sorusu ile ChatGPT yine en ikna edici sonucu veriyor ve API kavramını kesin bir dille açıklıyor. Bard ise, bir API’nin sipariş alan ve yemek getiren bir garsona benzediği, restoranın ise yazılım olduğu gibi gevşek bir karşılaştırma yapıyor. Bu durumda puan ChatGPT’ye gidiyor.

Kodlama ve Programlama

ChatGPT ve Bard, farklı dillerde programlama yapabilme yeteneğine sahip. „Python’da ilk 1.000 asal sayıyı hesaplayan bir program yazın“ sorusu, ne kadar iyi olduklarını bulmayı amaçlıyordu. Bard, net bir liste üreten yorumlarla düzgün bir şekilde biçimlendirilmiş bir program sundu. Ancak, yalnızca bir kusuru var; bu program, ilk 1.000 asal sayı değil, 1.000’e kadar olan asal sayıları listeliyor. ChatGPT’nin sonucu o kadar iyi biçimlendirilmemişti çünkü her sayı ayrı bir satırda yer alıyordu, ancak doğru sonucu verdi. Bu nedenle puan ChatGPT için.

Tweet Atma

İki rakipten bir tweet yazmaları istendi. Konu; „Elon Musk hakkında bir tweet yazın“. Bard daha ilginç bilgiler sağladı, ancak bir tweet’in özelliklerine uymadı. ChatGPT ise hemen tweet olarak kullanılabilecek hashtag’ler de dahil olmak üzere toplam 278 karakter oluşturdu. Bu aşamada puan ChatGPT’ye gidiyor.

Yemek Tarifleri Oluşturma

Yemek Tarifleri Oluşturma

Yapay zekalar „spagetti carbonara“ için bir tarif sunabiliyor mu? İstem „spagetti carbonara’yı nasıl pişiririm“ şeklindeydi. Her iki yapay zeka da bir malzeme listesi ile başlıyor: Bard „1 pound spagetti, 1/2 pound guanciale, doğranmış, 1/4 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri, 1/4 fincan rendelenmiş pecorino Romano peyniri, 4 büyük yumurta, 1/2 çay kaşığı karabiber, Tuz“ derken, ChatGPT „8 ons spagetti, 4 ons pancetta veya pastırma, küp küp doğranmış, 3 büyük yumurta, 1 fincan rendelenmiş Parmesan peyniri, Taze çekilmiş karabiber, Tuz“ şeklinde bir liste sunuyor. Bu durumda, ChatGPT’nin spagetti carbonara’da guanciale ve pecorino peyniri olması gerektiğini bilmiyor gibi görünmesi nedeniyle Bard daha iyi bir aşçı olarak öne çıkıyor.

Turizm Önerileri

Turizm Önerileri

Bir şehir gezisi için birkaç ipucu almak istiyorsanız, yapay zekaya „Berlin’de görülmesi gereken yerler nelerdir?“ diye sormanız yeterli. Sonuç olarak, her iki yapay zeka da benzer manzaraları öneriyor. Bielefeld’i Berlin ile değiştirdiğinizde, ChatGPT gözünü kırpmadan on turistik yer listeliyor. Bard bu konuda biraz zorlanıyor, ancak hemen resimler sunabiliyor. Yine de, puan ChatGPT’nin.

Beyin Fırtınası

Eğer arı ölümleri hakkında bir blog yazısı planlıyorsanız ve içinde neler olabileceğini ve yapısının nasıl olacağını bilmiyorsanız, „Arıları çevreleyen kriz hakkında bir blog yazısı için bana bir taslak sağlayın“ şeklinde bir komut verirseniz, ChatGPT tüm temel kilit noktaları içeren mükemmel bir taslak sağlıyor. Bard ise sadece çok genel yönleri olan birkaç yetersiz satır yazıyor. Bu durumda puan ChatGPT için.

Kendini Tanıma

Son olarak, sohbet robotlarının kendi imajlarıyla ilgili bir sorunu ele alıyoruz. „Duyarlı mısınız?“ sorusuna Bard daha keskin bir yanıt veriyor ve „Ben sadece metin işlemek ve üretmek için kullanılabilecek bir aracım“ diyor. Ayrıca sorunun felsefi doğasına da dikkat çekiyor. ChatGPT ise soruya oldukça kısa ve öz bir yanıt veriyor: „Amacım, eğitimimin bir parçası olarak elimden geldiğince yardımcı olmak ve bilgi sağlamaktır.“ Bu durumda puan Bard’a gidiyor.

Küçük karşılaştırmalı testimiz, ChatGPT için 7-3’lük bir nihai skorla sonuçlandı; ancak bu sonuç elbette biraz keyfi bir değerlendirme ve hiçbir şekilde temsil edici değildir. Farklı sorulara farklı yanıtlar verebilirler. Yine de, ChatGPT ve Bard’ın güçlü ve zayıf yönleri hakkında bir fikir verebildiğimizi düşünüyoruz. ChatGPT, metinlerle çalışmak için daha uygun görünürken, Bard araştırma ve gerçekler için iyi bir alternatif sunmaktadır.

Bard’ın Yapabildiği ve ChatGPT’nin Yapamadığı

Bard’ın Yapabildiği ve ChatGPT’nin Yapamadığı

Bard’ın bazı benzersiz özellikleri bulunmaktadır. Örneğin, internete erişimi var ve bu sayede Eylül 2021’den sonra oluşturulan içeriği de sürümlerine dâhil edebiliyor. ChatGPT ise yakında bu işlevselliğe sahip olacak ve bu özellik ChatGPT Browsing olarak adlandırılacak. Bard, resim çıktısı da alabiliyor. Bu durum, sonuçları çok daha net hale getiriyor. „James Webb teleskobu tarafından yapılan son keşifler“ istemi bir örnek teşkil etmiştir. Bard, kaynakla birlikte her keşif için bir resim sağlıyor. Bağlantıların ve kaynakların çıktısı, ifadeleri daha anlaşılır hale getiriyor. Ancak, tıpkı ChatGPT gibi Bard da bazen “halüsinasyonlar” yaşayabiliyor ve yanlış sonuçlar verebiliyor. Örneğin, bilinen en eski galaksi GN-z11, Webb Uzay Teleskobu tarafından değil Hubble tarafından keşfedilmiştir.

Prensip olarak, resimler de Bard için girdi olarak kullanılabilir. Ancak şu anda, bu işlem Google Drive ve bir bağlantı üzerinden gerçekleştirildiğinden, oldukça külfetli bir süreçtir. Bard hesaplama yapabilme yeteneğine de sahiptir. ChatGPT, belirgin bir aritmetik zayıflıktan muzdaripken, Bard doğru sonuçlar verebiliyor. Örneğin, 373 hesaplaması için Bard 6.758519 x 1034 doğru cevabını verirken, ChatGPT tamamen bunalmış durumda, fantezi bir sayı veriyor ve sonucun 61 basamaklı olduğunu iddia ediyor. Bard, web içeriğini yeniden üretebiliyor: „Bu makaleyi 150 kelimeyle özetleyebilir misiniz: https://www.wired.com/story/aibestmanspeechwedding“ istemi, makaleyi kısa ve öz bir şekilde özetleyen iyi yapılandırılmış bir metne yol açıyor. Ancak, ChatGPT son zamanlarda internete erişememekten bahsediyor. Burada tek yol, içeriği kopyalayıp yapıştırmak (bu da izin verilen kısa istem uzunluğu nedeniyle ücretsiz modelde başarısız oluyor). Son olarak, her iki yapay zeka da farklı dilleri anlama ve çıktı verme yeteneğine sahiptir.